2008 р. У Кривій Липі хочуть відновити клумбу закоханих та революціонерів

Дата: 01.04.2008

Львівський Фонд Карлсона, який займається відновленням забутих історичних місць та пам‘яток заявив про те, що має намір відновити клумбу в проїзді Крива Липа, що навколо липового дерева, оскільки це місце незаслужено забуте львів‘янами. Про це йдеться у повідомленні фонду, що надійшло на адресу редакції.

Свою ідею «карлсонівці» обгунтовують тим, що свого часу «Липова клумба», ще з часів заснування Пасажу Гаусмана у 1894 році (тепер проїзд Крива Липа), була постійним місцем зустрічі для закоханих, оскільки навпроти клумби знаходилося кіноательє «Рембрандт» Марціна Апеля, де крутили «живі картинки». Також ініціатори стверджують, що біля «Липової клумби» не раз бували: І. Франко, Т. Костюшко, М. Грушевський, М. Драгоманов, Вячеслав Чорновіл та інші.

Окрім того, «Липове дерево»в теперішньому проїзді Крива Липа має важливе історичне й архітектурне значення для Львова. «Липове дерево» – єдине, що лишилося від ботанічного саду Мейєра, заснованого магнатом Чарторійським у 18 столітті.

Архітектурний проект розробив львівський дизайнер-проектант Олег Дамарадський. Вартість проекту – двадцять п‘ять тисяч гривень. Частину коштів виділить фонд, частину планують зібрати на спеціальній благодійний акції з відновлення клумби на Кривій Липі, що відбудеться 5 квітня, о 18:00, в проїзді Крива Липа. До акції відновлення долучиться львівський співак Василь Васильців, який виступить з благодійним концертом.