2008 р. У Львові з’явився «Фонд Карлсона» із казковими задумами

Дата: 03.04.2008

Львівський «Фонд Карлсона» має намір відновити клумбу у проїзді Крива Липа, що навколо липового дерева. Відновлення коштуватиме організаторам 25-30 тис. грн. Відкриття оновленої клумби заплановане на 1 липня 2008 року. Архітектурний проект розробив дизайнер-проектант Олег Домадарський. Про це сьогодні, 3 квітня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Частину коштів на відновлення клумби виділить Фонд, частину планують зібрати на благодійному концерті, присвяченому відновленню клумби, що відбудеться у суботу, 5 квітня, о 18.00, в проїзді Крива Липа. До акції відновлення долучиться львівський співак Василь Васильців, який виступить з благодійним концертом. На бордюрах довкола клумби будуть вмонтовані бронзові логотипи найбільших фірм Львова. Для цього організують спеціальний аукціон.

«Фонд Карлсона» створений тиждень назад, його засновник – Остап Блищак. Пояснити, як Львів пов’язаний з ім’ям симпатичного і кумедного героя казки Астрід Ліндгрен «Малюк і Карлсон, який живе на даху», організатори Фонду не змогли. Та це й, зрештою, не є важливо. Головне, взялися за добрі та симпатичні, як у казці про Карлсона, справи.

Заплановано, що Фонд займатиметься відновленням забутих історичних місць та пам’яток. Наступними проектами Фонду буде відновлення оглядового майданчика на Високому замку, реставрація старих флюгерів Львова і встановлення нових.

Довідка ЗІКу. Свого часу «Липова клумба», ще з часів заснування Пасажа Гаусмана у 1894 році (тепер проїзд Крива Липа), була постійним місцем зустрічі для закоханих, оскільки навпроти клумби знаходилося кіноательє «Рембрандт» Марціна Апеля, де крутили «живі картинки». Натомість з іншого боку клумби і до сьогодні, знаходяться осередки громадських та політичних організацій. Біля «Липової клумби» не раз бували: І. Франко, Т.Костюшко, сестра Леніна Марія Ульянова, М. Грушевський, М.Драгоманов, В. Чорновіл та інші.

Окрім того, «Липове дерево» в теперішньому проїзді Крива Липа має важливе історичне й архітектурне значення для Львова. «Липове дерево» – єдине, що лишилося від ботанічного саду Мейєра, заснованого магнатом Чарторийським у 18 столітті.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»