2011 р. У Львові музична школа та релігійна громада воюють за приміщення

Римо-католицька громада костелу Святого Антонія намагається забрати приміщення у 4-ої музичної школи. Мовляв, ще сто років тому за Австро-Угорщини в будинку жили монахи. Втім, уже сорок років у цій будівлі вчаться грати на музичних інструментах діти. Тож тепер за приміщення судяться.

Музична школа розташована на одному подвір’ї з костелом Святого Антонія. Колись цей будинок належав ченцям. Тепер монахи намагаються повернути собі колишню власність і подали до суду. Отці розповідають – їм ніде навчати катехизису сто вихованців.

Директор музичної школи № 4 Ольга Білас розповідає: «Зараз у школі навчається майже чотириста дітей. У районі вулиці Личаківської немає жодної музичної школи, тому батьки з навколишніх шкіл зацікавлені в тому, щоб їхні діти мали змогу навчатися музиці».

У Львівській міській раді, допоки йде суд, від коментарів відмовилися. Натомість настоятель костелу підказав міським посадовцям, де ж можна знайти інше приміщення для музичної школи. На вулиці Уральській, за його словами, є дім військових, котрий вже другий рік стоїть порожній, і до того ж там більша площа. Тим часом працівники музичної школи кажуть, що їм не пропонують альтернативного приміщення.

Ченці не раз зверталися до міського голови Львова Андрія Садового, але той відписував, мовляв, місця нема. Тож поділити музикантів і священиків має суд.

Наразі, за словами адвоката монахів Ганни Гери: «Суд вирішив призначити будівельно-технічну експертизу, аби визначити, чи це єдиний комплекс, чи культова споруда. На таке рішення суду міська рада подала на апеляцію». Утім священики костелу кажуть, що не відступлять: якщо рішення буде не на їхню користь – звертатимуться до Європейського суду.

«Західна інформаційна корпорація»