Костел св.Антонія (№ 49а)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Костел Антонія 1784 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 53].

Костел Антонія 1784 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Костел св.Антонія 1718 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Костел св.Антонія заснований в 1669 р. на кошти князя К.Вишневецького. але споруда не була завершена, і в 1718 р. її розпочали заново за новим проектом. Освячено в 1739 р. В 1765 р. архіт.Ф.Кульчицьий надбудував бароковий фронтон. В 1818 р. архіт.Й.Маркль спорудив дзвіницю. Перед входом – статуя непорочного зачаття роботи Себастіана Фесінгера (сер.18 ст., реставрація 1901 р.). Йому ж приписують і статую св.Антонія перед дзвіницею. В інтер’єрі – цінна готична ікона “Богородиця з Христом і св.Анною” (1520 р.), портрети князя і княгині Вишневецьких (кін. 17 ст.).

Римо-католицький костел (станом на 2001 р.).

Під № 49-а розташований римсько-католицький костел святого Антонія, який не припиняв своєї діяльності за тоталітарних часів. У 1950-1960-х у костелу забрали частину його території, де знаходилися цвинтар, на якому ховали священиків, і сад. Було знищено мур із боку вулиць Лисенка та Малої, а із Заньковецької в 1970-х зробили пролом у мурі та сходи, що ведуть до скверика, впорядкованого на місці церковного саду. Наприкінці 1980-х на цьому місці мали намір збудувати багатоквартирку, але рішучий протест парафіян костелу та мешканців прилеглих будинків не допустив цього. У 2003-2004 роках на території теперішнього скверика збудували господарське приміщення костелу.

Джерело: “”, 11 травня 2007 року, № 77 (147)

У Львові горіла будівля костелу Святого Антонія (10.03.2015 р.)

Учора, 9 березня, близько 21 години сталася пожежа у м. Львів по вул. Личаківська, 49. Займання сталося на мансардному поверсі в будівлі костелу Святого Антонія.