2011 р. Музей національно-визвольної боротьби у Львові атакував Міноборони

Міноборони через суд намагається забрати приміщення в Музею національно-визвольної боротьби у Львові. Про це 9 вересня під час брифінгу повідомив завідувач відділу визвольної боротьби Львівського національного музею Володимир Бойко.

Ще в 2004 році було рішення виконавчого комітету Львівської міської ради про передачу приміщення будинку на вул. Лисенка 23а для створення Музею національно-визвольної боротьби у місті Львові. Попередньо цей будинок належав Західно-оперативному командуванню, тому їм потрібно було дотриматися процедури, подати лист про погодження передачі приміщення громаді. Личаківська райадміністрація підготувала всі необхідні документи, а сесія міської ради ухвалила рішення в квітні 2005 року щодо укладення договору оренди на 50 років.

«Ми чесно всі ці роки сплачуємо 800 грн в місяць орендної плати», – розповів Володимир Бойко, завідувач відділу визвольної боротьби Львівського національного музею.

Він розповів, що з 1997 року з цього будинку вийшли військові і будівля не охоронялася. оскільки приміщення було в аварійному стані, тому ЗОК і погодився передати приміщення.

«Тобто передача приміщення нам з боку військових була усвідомленою», – зазначив Володимир Бойко.

Тепер з’явився позов до Личаківської райадміністрації іменем України від Міноборони, про те, що передача відбулася незаконно, чим «було завдано великої шкоди українській державі».

«Таке дивне формулювання нагадує спробу рейдерської атаки. Взагалі я сумніваюся, що це приміщення можна використати в більш кращих цілях для громади. Це приміщення не лише пам’ятка архітектури, але й пам’ятка національної історії, адже свого часу тут проходили установчі збори Товариства «Просвіта» і з кінця ХVІІІ століття це приміщення було власністю львівської громади», – розповів Володимир Бойко.

За його словами, невідомо коли і за яких умов приміщення було передано військовим.

«Якщо українське військо є українським і самодостатнім, а не правонаступником радянського війська, то в їх інтересах відкрити музей та показати правду про національно-визвольну боротьбу українського народу», – зазначив Володимир Бойко.

Володимир Бойко вірить, що це всього лише непорозуміння та сподівається що судового розгляду не буде, або ж суд прийме мудре рішення.

Однак, в Музею є конфлікт і з місцевими мешканцями: «Вчора, наприклад, нам розбили вікно».

В приміщенні є дві квартири, одна з яких є приватизованою. Будівля ще у 80-х роках перевели з нежитлового у житлове і хоча ситуація унеможливлює проживання в цих приміщеннях людей, відселенням ніхто не займається.

Нагадаємо, що музей планували відкрити до 20-річчя Незалежності, однак через незавершені господарські роботи Музей не змогли відкрити. Наразі ще незроблені водовідвід та вентиляція, і є ряд інших питань. За словами Бойка, з коштами проблем немає.

«На сьогодні освоєно 5 млн 300 тис грн. Реставрацію проводять Укрреставрація, а також значну частину робіт виконують ентузіасти, митці та художники. Сьогодні приміщення готове на 60%», – зазначив Володимир Бойко.

А от представники ЗОКу до Музею вже навідувалися і цікавилися на якому рівні проходять інженерні роботи та чи має Музей документи на право перебувати в цій будівлі.

Члени Громадської ради Музею національно-визвольної боротьби у місті Львові прийняли рішення звернутися до голови Львівської ОДА Михайла Цимбалюка, голови Львівської облради Олега Панькевича, до міського голови Львова Андрія Садового та депутатських корпусів місцевих рад з проханням стати на захист Музею та допомогти із вирішенням цього протистояння Музею та Міноборони.

Члени Громадської ради Музею національно-визвольної боротьби у місті Львові вважають, що Міноборони діє за вказівкою з Києва та намагається всіляко перешкоди відкриттю Музею національно-визвольної боротьби, який буде єдиним таким музеєм в Україні.