2007 р. Ринок в офсайді

Мирослава Іваник, Ірина Залецька

Сьогодні на Міжнародному економічному форумі, за словами Степана Лукашика, начальника головного управління архітектури, містобудування та просторового розвитку Львівської обласної державної адміністрації, презентуватимуть концепцію розбудови готелів у місті. Перша у списку – земельна ділянка, на який нині розташовано ринок “Добробут”.

Підприємці ринку про це не знають, але кажуть, що вимагатимуть солідних компенсації або… поїдуть за кордон на роботу.

Степан Лукашик натомість переконаний, що на цій площі в центрі міста не може бути базар. “Тут повинен бути чотири-п’ятизірковий готель щонайменше на 200 місць, – каже він. – Міська рада виділяла цю територію для будівництва готелю, а не для базару”. Він також вважає, що інвестор обов’язково знайдеться, каже, мовляв, уже на цьому форумі є дуже багато зацікавлених у будівництві фірм.

Щоправда, така впевненість дещо насторожує, адже плани збудувати готель на місці “Добробуту” в Ратуші обговорюють доволі давно. На початку 1990-х років навіть був австрійський інвестор, який хотів спорудити тут п’ятизірковий готель і розробив відповідний проект цього будівництва. Під час будівництва віднайшли унікальний культурний шар, який підтверджував існування тут поселення ще у VII столітті. Артефакти, за словами очевидців, частково викинули, а частково просто зрівняли з землею екскаватором. Хоча планували навіть робити експозицію розкопок у самому готелі за допомогою скляних підлог. Однак згодом будівництво готелю припинили, а на його місці постав ринок “Добробут”. Від готелю залишився лише фундамент і назва – “Золотий лев”.

За словами Юрія Криворучка, головного архітектора Львова, будівництво готелю на території ринку “Добробут” було б дуже вигідним для міста. Але наразі рано говорити конкретно, оскільки виникає багато юридичних питань із земельною ділянкою.

Одне з них – це те, що Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою під ринком “Добробут” належить СП “Галінвест”. На початку 1990-х років фірмі просто подарували її! Єдина умова – на цій площі може бути лише готель. Отже, земля перебуває в комунальній власності, але підприємство не платить за її оренду. При цьому їм за оренду платить ТзОВ “Багіра”, яке, своєю чергою, укладає договори про оренду з приватними підприємцями ринку.

А попри це, на земельній ділянці, де розташований “Добробут”, уже підведено всі інженерні мережі, зроблено цокольний поверх під готель. Є і проект будівництва готелю, який розробляли австрійська фірма разом з інститутом “Містопроект” іще на початку 1990-х. Відповідно, тоді провели й археологічні розкопки, тобто новому інвестору вже не доведеться повертатися до цього. Пан Криворучко пояснив, що можна оголосити міжнародний конкурс на спорудження готелю й вибрати найкращий проект або ж побудувати готель за вже наявним. Як розповів “Газеті” Олег Чамара, один з авторів проекту та головний спеціаліст архітектурно-планувальної майстерні №2 інституту “Містопроект”, відповідно до їхнього проекту, готель мав бути п’ятизірковим, приблизно на 500 місць.

– Замовником була австрійська фірма, яка хотіла будувати готель на умовах пайової участі з місцевими фірмами, – зазначив “Газеті” Олег Чамара. – Певна частка мала належати й місту. Натомість міська рада брала на себе зобов’язання відселити мешканців, надати ділянку та провести археологічні дослідження. Посадовці мали зробити це протягом півроку. Проте не виконали умов угоди.

За словами головного архітектора Львова, готель такого класу реально звести за два-три роки. У Ратуші, як і в ЛОДА, переконані, що інвестор, який захоче будувати готель на цій ділянці, знайдеться. Головне – вирішити юридичні питання. За словами Ю. Криворучка, ця ділянка дуже престижна та дорога.

Натомість Юрій Кавецький, директор ринку “Добробут”, упевнений що “Добробут” працюватиме до 2010 року! Каже, що має “джентльменську угоду” з власниками ділянки. І в разі чого його попередили б.

– Ми орендували земельну ділянку 1999-го на три роки. Спершу це був тимчасовий ринок, і підприємці, котрі почали тут торгувати, знали про це. Згодом ми укладали договір оренди щорічно. Протягом цього часу змінилося багато власників ділянки. Я не знаю, як буде надалі, але впевнений, що до 2010 року ринок працюватиме без жодних змін.

Також Юрій Кавецький наголосив, що підприємці, які орендують на ринку павільйони, знають про тимчасовість “Добробуту”, але, попри це, не йдуть звідти. На сьогодні підписано договори оренди з 314 підприємцями. Щорічно ринок “Добробут” платить більш ніж 800 тисяч гривень ринкового збору. Наразі між ТзОВ “Багіра” (“Добробут”) і ЗАТ “Інвестиційна торгівельна мережа” до кінця 2007 року чинний договір оренди земельної ділянки та незавершеного будівництва об’єкта “Золотий лев”.

Не переймаються особливо й самі торговці. Такі чутки є давно, проте щороку в жовтні директор ринку збирає їх на збори й інформує про ситуацію на наступний рік. Що півроку підприємці укладають із ТзОВ “Багіра” договір оренди яток. На запитання “Газети”, чи припускають вони закриття ринку, відповідали по-різному.

Наприклад, продавець косметики пані Галина зазначила, що чутки про закриття ринку ширяться ще від його відкриття, тому вона не зважає на такі розмови.

– Хоча владі на нас наплювати, тому все можливо… – додає вона.

Пан Олег розповів, що вже сім років із дружиною працює на ринку, і це їхнє єдине джерело заробітку. До цього 20 років був будівельником.

– Зараз маємо дві ятки, де торгуємо чоловічим одягом, – це наш єдиний заробіток. Якщо ринок закриють, єдине, що лишається, – це емігрувати за кордон, бо працювати буді-вельником за 1-1,5 тисячі гривень на місяць у моєму віці вже смішно.

Інша підприємниця зазначила, що вимагатиме компенсацію від міської влади – дев’ять тисяч євро, саме стільки, за її словами, коштує ятка.

– Ми проти того, щоб ринок закривали і будували тут готель, – каже вона. – Навколо й так повідкривали багато готелів! Он навпроти – “Наталі 18”, трохи далі – “Леополіс”, з іншого боку – “Опера”, “Львів”. Кого в них селитимуть?! Ринок значно прибутковіший для міської ради, ніж готель. Скільки там того чемпіонату з футболу – два-три дні й усе, а потім що? А тут люди роками працюють, і зараз їх виженуть на вулицю. Навіть якщо запропонують місце на інших ринках, я не погоджусь, як і більшість підприємців, які тут торгують. Ми не націлені на “село”, як “Галицьке перехрестя”, в нас інша клієнтура, і вони не підуть за нами десь за місто.