2007 р. Закопати історію

Ірина Залецька

Дата: 15.06.2007

Місце, де під час розкопок знайдено найстаріші історичні артефакти у Львові, міська рада запропонувала під будівництво готелю.

До Євро-2012 на місці ринку “Добробут” [вул. Стара, 3] планують спорудити готель. Про це вчора вкотре заявив директор департаменту економічної політики Олег Синютка.

Нагадаємо, 1991 року на цьому місці за кошти однієї з австрійських фірм уже мав постати готель “Золотий лев”. Під час будівництва було віднайдено унікальний культурний шар, який підтверджував існування тут поселення ще у VII столітті.

– Там виявили дуже цікаві культурні нашарування, – розповів “Газеті” президент БФ “Збереження історико-архітектурної спадщини Львова” Андрій Салюк. – Віднайдено зруби XVI століття, які, ймовірно, залишилися після знаменитої пожежі у Львові 1527 року.

Пан Салюк зазначив, що досі немає звіту про ці археологічні дослідження, а самі артефакти, за словами очевидців, частково викинули, а частково просто зрівняли з землею ескаватором. Хоча планували навіть робити експозицію розкопок у самому готелі за допомогою скляних підлог. Однак пізніше будівництво готелю припинили, а на його місці постав ринок “Добробут”.

А тепер, окрім аспекту історичного, постає не менш складне питання – соціально-економічне. Юрій Кавецький, директор ринку “Добробут”, розповів “Газеті”, що не має наміру переносити ринок, оскільки земельна ділянка не належить міській раді, а власники не мали жодних претензій щодо функціонування ринку.

Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою під ринком “Добробут” належить СП “Галінвест”.

– Земля перебуває в комунальній власності, а державний акт постійного користування видано для будівництва готелю. І повірте, він там буде! – впевнено заявив “Газеті” начальник управління природних ресурсів і регулювання земельних відносин ЛМР Михайло Бокало.

Що буде з ринком “Добробут” і чи захоче власник готелю вкладати значні кошти для того, щоб виставити історію міста для огляду – невідомо. Проте точно відомо, що ще одну історичну пам’ятку Львова можуть просто закопати. А працівники ринку, ймовірно, знову пікетуватимуть міську раду.

Джерело: “