Вітраж-ширма

Вітраж-ширма

Пр. Свободи, 15

1892 р., архіт. Ю.Захарієвич

Класичний вітраж ансамблевий

Свинцеве обрамлення, прозоре і гранчасте скло, шварцлота. 115: 192 см

Вітражне полотно розділене віконними тягами на три сегменти: два прямокутні, видовжені по вертикалі, й люнет. Усі сегменти оточені по краях широкою взористою каймою, рисунок якої утворюють кола, заповнені гранчастим смарагдовим склом, розташовані через однакові проміжки вздовж всієї кайми, і жовті з білим листки аканта, розміщені по діагоналі, які наче з’єднують кола одне з одним, утворюючи суцільну хвилю. З внутрішнього і зовнішнього країв кайма оперезана тонкою голубою смугою. Тло кайми – червоне. Середина полотна виконана на зразок сітчастого вітража. Горизонтальні смуги, зібрані з ряду малих голубих ромбів, ряду гранчастих блідо-смарагдових кіл, знову ряду голубих ромбів, проміжки між якими заповнені блідо-рожевим прозорим склом, є основним елементом декору вітража і шестиразово повторюються в одному вітражному сегменті. Проміжки, що утворюються між смугами, заповнені восьмигранними видовженими по вертикалі модулями безбарвного прозорого скла. Композиція люнета відцентрова і складається з тих самих елементів, що й композиція нижніх сегментів. Примітка. Вітраж виконаний австрійською фірмою Tiroler Glasmalerei. Вітраж закриває віконний отвір на внутрішнє подвір’я. Вікно знаходиться на партері споруди колишньої Галицької ощадної каси.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 187.