Вітраж бокової сходової клітки

Пр. Свободи, 15

1892 р., архіт. Ю.Захарієвич

Класичний вітраж, ансамблевий

Свинцеве обрамлення, прозоре і гранчасте скло, шварцлота, керамічні фарби

Вітражне полотно розділене віконними рамами і горизонтальними тягами на дванадцять сегментів. Зберігся лише верхній ряд вітражів. Площина сітчастого тла кожного з чотирьох сегментів зібрана з шестикутних злегка видовжених модулів безбарвного скла, які, розташовуючись один біля одного, утворюють горизонтальні ряди, перемежовані рядами малих блідо-рожевих ромбів. У шестикутних модулях у шаховому порядку (виконані в техніці живопису на склі) розташовані зображення мурашок. У центрі кожного сегмента закомпонована емблема із зображенням певного знаряддя праці: кужіль з веретеном на синьому тлі, млинове колесо на червоному тлі емблеми, вінком з дубових листків і гілок смереки, плуг на червоному тлі, оточений вінком з колосків жита, переплетених волошками і маками, та з лаврового листя, мурашка на синьому тлі. Чотири сегменти оперезані каймою, рисунок якої утворюють рідко розташовані кола, заповнені гранчастим синім і блідо-зеленим склом. Рослинні елементи виконані довкола цих кіл у техніці живопису на склі. Тло кайми блідо-рожеве. Кайма оточена з двох боків вузькою блідо-зеленою смугою.

Примітка. Вітраж виконаний австрійською фірмою Tiroler Glasmalerei.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 189.