2009 р. Народний дім – осередок українства

Танас Никифорук

Дата: 12.03.2009

У XVII-XVIII ст. тут був монастир тринітаріїв. Будинок згорів під час бомбардування центру міста у листопаді 1848 р. У 1851-1864 рр. на цьому місці звели Народний дім за проектом В. Шмідта та С. Гавришкевича на кошти галичан. Народний дім – культурно-просвітницький центр українців. У березні 1864 р. тут був заснований перший український професійний театр “Руська бесіда”.

У 1864 р. театр здійснив тут постановку за п’єсою Г. Квітки-Основ’яненка “Маруся”. У 1879 р. тут дав концерт видатний російський композитор і піаніст А. Рубінштейн. У 1880 р. перед виїздом до Мілана тут виступав оперний співак Олександр Мишуга. У жовтні 1902 р. тут дав концерт Йоган Штраус. У 1962 р. в Народному домі відзначали 30-річний ювілей творчості Василя Стефаника.

У Народному домі 1 листопада 1918 р. було проголошено створення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). З цієї нагоди у 1990 р. відкрита меморіальна дошка. Під час листопадових боїв 1918 р. тут був штаб Галицької армії.

У 1939 р. тут тимчасово розміщувався Український драматичний театр. З 1940 р. тут був Будинок Червоної Армії, після війни – Будинок офіцерів. Тепер це Будинок офіцерів Західного оперативного командування (вул. Театральна, 22).

Джерело: “Високий Замок”