2007 р. Статую божої матері зі скульптурної композиції ”Голгофа” знайшли у фондах…

Денис Мандзюк

2007 р. Статую божої матері зі скульптурної композиції ”Голгофа” знайшли у фондах Національного музею у Львові

“Голгофа” стоїть у подвір’ї Вірменського собору. Пам’ятку створювали протягом XVI – XIX ст.

– У радянські роки вандали понищили ”Голгофу”, – розповідає директор музею Ігор Кожан, 55 років. – Фігуру божої матері вважали зниклою. Проте, очевидно, її підібрала працівниця нашого музею. Лише нині ми знайшли обезголовлену скульптуру у фондах. Вона була не облікована, але за старими фотографіями вдалося з’ясувати, що це саме фрагмент із ”Голгофи”.

Нині композицію потрібно реставрувати. Фінансувати роботи зголосилися два інвестори з-за кордону, один із них – із Вірменії. Поки не кажуть, скільки це коштуватиме.

– Щоби починати відновлення ”Голгофи”, потрібно реставрувати житловий будинок, біля якого стоїть скульптура, – говорить президент благодійного фонду ”Збереження історико-архітектурної спадщини Львова” Андрій Салюк, 40 років. – У стіні є три великі тріщини, що тягнуться від фундаменту до третього поверху. Уявіть собі: на скульптуру почне сипатися штукатурка, падати цегла.

Історики сподіваються відшукати голови божої матері та Марії Магдалини з композиції ”Голгофа”.

Джерело: “Газета по-українськи”