2009 р. Повернення Голгофи

Мирослава Іваник

Дата: 06.07.2009

Наступного року капличку “Голгофа”, що у дворику Вірменської церкви, реставрують. Троє українських та троє польських реставраторів за два роки повинні відновити її у первісному вигляді.

За словами Лілії Онищенко, начальника управління охорони історичного середовища ЛМР, під час досліджень скульптурної групи “Голгофа” науковці виявили цікаву деталь: кольоровість скульптурної групи давні майстри забезпечили завдяки дрібно потовченому кольоровому склу.

– Це була цілком неочікувана знахідка, – розповіла “Пошті” Лілія Онищенко. – Дрібнесенько побите скло перемішували зі зв’язувальним елементом і таким чином робили фарбу. Вона не була надто яскрава, але дуже гарно виблискувала під час горіння свічок. Таке кольорування трапляється дуже рідко.

Зараз найбільша дискусія точиться довкола того, чи відтворювати давню поліхромію. Польські реставратори в цьому однозначні – треба відновлювати і навіть готові за це взятися, а от українські фахівці сумніваються. Що цікаво, закордонні колеги запевняють, що зможуть детально відновити унікальну техніку, якою було зроблено кольорування. Після реставрації скульптурній групі обіцяють повернути й елемент, якого бракує – фігуру Богородиці біля розп’яття. До слова, на час реставрації Голгофу планують демонтувати, але потім таки обіцяють повернути на місце.

Фінансуватиме роботи уряд Польщі. Львів’яни ж узяли на себе зобов’язання забезпечити приміщення для реставрації, охорону об’єкта, а також купівлю камери та забезпечення онлайн трансляції реставрації Голгофи. Тож за нею зможуть спостерігати всі охочі.

Окрім цього, за попередніми домовленостями, Львів має забезпечити реставрацію будівлі, до якої примикає Голгофа. Щоправда, чи знайдуть гроші на реставрацію будинку у міському бюджеті, посадовці не знають. А знову кріпити скульптурну групу до аварійної стіни, за словами фахівців, небезпечно. Тож наразі чиновники думають, як вийти з цієї ситуації та де знайти гроші.

Джерело: “Суботня пошта”