Картуш “Христос і самаритянка”

Розмір 39x20,5 см.

Реставратор – Євген Манько.

Реставрована у 2005 р.

Основа опукла, складається з однієї липової дошки овальної форми. Фарбовий шар – олійний і темперний живопис. Левкас клеєкрейдяний, щільний, тонкий, білого кольору. Позолочення, попосріблення, тоноване під золото.

Стан до реставрації

Зсідання фарбового шару на червоних партіях живопису і коричневих прописах, в темних партіях на ликах і волоссі, внаслідок чого утворився сітчастий кракелюр. Присутні незначні лущення і потертя по іконі фарбового шару. Потемніла лакова плівка, значні поверхневі забруднення.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування. Укріплено фарбовий шар. Усунуто поверхневі забруднення, впресовані в структуру живопису. Потоншено потемнілу захисну лакову плівку та усунуто поверхневі забруднення з фарбового шару та позолоти. Проведено тонування в місцях втрат, подряпин і потертя фарбового шару. Після тонування поверхню твору покрито шаром лакової плівки.

Опис

Композиція двопланова. На передньому плані, у лівій частині композиції біля криниці, зображені Христос та самаритянка. Динамічна постать самаритянки подана у повен зріст, вона розвернена у тричвертному повороті праворуч, голова – у профіль. У правій руці вона тримає великого голубого глека, а ліва простягнена до Христа, її лик миловидий, з невеликими очима, прямим носом та невеликими червоними вустами. Русяве волосся підібране догори і підв’язане білою хусткою. Одягнена у міщанське вбрання – довгу вохристу сукню з короткими рукавами, коротку сорочку червоного кольору з короткими рукавами. Сорочка на правому боці скріплена золотистою фігурною фібулою. На плечах біла накидка, зав’язана на грудях у невеликий вузол. На ногах сандалі.

Праворуч – Христос, який сидить біля криниці на камені. Його торс розвернений вліво до жінки, а голова подана у профіль. Права рука спирається на криницю, ліва простягнена до неї. Лик Христа – вохристо-рожевої карнації, з темними очима, довгим прямим носом, вусами й бородою. Довге руде волосся спадає на плечі. Навколо голови Христа – гладкий золочений німб. Одягнений Ісус у довгий яскравий червоний хітон та синій гіматій.

На другому плані композиції зображені апостоли, які йдуть до криниці з глеками та кошиками, ведучи поміж собою розмову. На передньому плані – двоє апостолів. Ліворуч сивий апостол у світлому хітоні та червоному плащі, який уважно слухає співрозмовника, нахиливши до нього голову. Поруч з ним середніх років апостол, який простягнув уперед праву руку. Він одягнений у зелений хітон та рожевий гіматій. Позаду ще троє апостолів. Дія відбувається на тлі мальовничого краєвиду. Фланкують композицію з боків зелені дерева з пишною кроною. Вдалині зображено величні cipo-вохристі будівлі міста, обнесеного потужним муром. Композиція зображена в овальному, видовженому горизонтально картуші з півкруглими завершеннями по боках.