Обрамлення ікони “Христос-учитель”

Інв. № Д-1020 Б-І-Н6

Реставратор – Євген Манько.

Реставрована у 2005 р.

Скісне глибоке обрамлення з аркоподібним завершенням розміщене в частині конструкції іконостаса. По периметру обрамлення з внутрішнього і зовнішнього боків прикріплені накладні різьблені планки. Зверху, над обрамленням, на темному тлі конструкції – накладна декоративна різьба рослинного характеру у формі умовного трикутника. Над обрамленням в глибокому ажурному різьбленні розміщена ікона видовженої по горизонталі овальної форми на опуклій основі з липової дошки.

Основа складається з дощок хвойної деревини та липи (різьба). Левкас – клеє-крейдяний, білого кольору, щільний, нанесений на основу і різьбу тонким шаром. Фарбовий шар – олійний і темперний живопис, попосріблення і позолочення.

Стан до реставрації

Накладні кутові фігурні різьблення втратили з’єднання з основою. Угорі -тріщини на різьбі. Сколи деревини. Невеликі втрати левкасу, які були закріплені під час попередньої реставрації. Втрата зв’язку левкасу з основою і незначні осипання грунту з фарбовим шаром. Вертикальний кракелюр левкасу. На клеймах в середині рами лущення фарбового шару, зсідання на темних партіях живопису. Значні поверхневі забруднення, впресовані в структуру фарбового шару та зі звороту. Значне потемніння старої лакової плівки. По всій поверхні твору потертя позолочення, місцями проглядається левкас.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування конструкції. Скріплено деталі декоративної різьби. Укріплено левкас та фарбовий шар. Знято поверхневі забруднення впресовані в структуру фарбового шару. Потоншено потемнілу захисну лакову плівку, та проведено тонування в місцях втрат та подряпин фарбового шару. Після тонування поверхню обрамлення покрито захисним шаром лаку.

Опис

Обрамлення та картуш кріпляться на дерев’яній прямокутній конструкції. Ікона вмонтована в обрамлення з півкруглим завершенням, що складається з рами з глибокими внутрішніми боковинами. По кутах тло оздоблене декоративною золоченою різьбою. На боковинах у медальйонах овальної та круглої форм, розміщено 16 зображень: 12 апостолів, Богородиця та Іван Предтеча. Угорі, в центрі, вирізьблений по левкасу, напис єврейською:…, що означає “Ягве”. Внизу рами – золочене видовжене табло з гладким тлом, на якому зберігся напис. Обрамлення ікони умовно ділиться на дві частини. Верхню частину каркаса увінчує поперечний овальний картуш із зображенням Христа і самаритянки. Нижня – прямокутної форми, з овальним завершенням, що має подвійний виступ. Зображення в медальйонах виконані на гладкому золоченому тлі, поміж них – неглибокий ритований орнамент. (Текст клейма в нижній частині обрамлення див. у схемі-додатку с. 388.)