Коронування богородиці

Реставратор – Марія Судук.

Реставрована у 2003 р.

Основа ікони восьмикутної форми і складається з однієї липової дошки. Навколо ікони – різьблене ажурне позолочене і частково посріблене та тоноване під золото обрамлення. Його завершує картуш круглої форми з монограмою імені Марія. Навколо картушу різьблені промені. Левкас білого кольору – клеєкрейдяний, щільний, тонкий. Фарбовий шар – темперний та олійний живопис.

Стан до реставрації

Розтріскування частин обрамлення, незадовільне його скріплення з основою. Втрачено більшість променів навколо картуша над обрамленням. Забруднення основи на звороті. Потертя позолоти та попосріблення. Незначні втрати, лущення та зсідання фарбового шару. Кракелюр середньосітчастий. Значні поверхневі забруднення. Лакова плівка значно потемніла і забруднена.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування обох боків ікони. Закріплено рухомі частини обрамлення. Усунуто забруднення на звороті. Укріплено фарбовий шар. Потоншено потемнілу лакову плівку і усунуто поверхневі забруднення з поверхні живопису та обрамлення. Затоновано місця втрат, подряпин та потертя фарбового шару. Живопис покрито захисним шаром лаку.

Опис

Центральною постаттю є Богородиця у повен зріст, розвернена в тричвертному повороті, голова ледь нахилена, руки складені на грудях у молитві. На ній – вишневий мафорій з маленькими золотистими зірками та темно-синя туніка. Лик з опущеними очима, тонкими бровами, прямим носом, невеликими червоними вустами. Навколо голови – широкий гладкий золотистий німб. Обабіч Марії на рівні плечей монограма червоними літерами: МР ΘΥ. Вона стоїть на великому золотистому півмісяці серповидної форми. Над її головою – велика фігурна золота корона, яку підтримують за краї Ісус Христос та Саваоф.

Правою рукою Христос тримає великого трираменного хреста з написом угорі: ІНЦІ. Його постать у тричвертному повороті, голова нахилена до Богородиці. На ньому – червоний плащ, скріплений на грудях маленькою фібулою, одягнений на оголене тіло, з-під плаща ледь видно білу настегневу пов’язку. На грудях, ногах та зап’ястях рук – криваві рани. Видовжений лик Христа з невеликими темними очима, тонкими бровами, прямим довгим носом та невеликими червоними вустами, вусами, та бородою. Навколо голови – широкий гладкий німб з буквами-символами: W O H. На рівні голови, на золотистому тлі – монограма: ΙΣ ΧΣ.

Праворуч Богородиці – сивобородий Саваоф. Лівою рукою тримає велику синю кулю-сферу, увінчану хрестом. На ньому – довга рожево-вохриста туніка з червоними широкими смугами навхрест та білий, скріплений на грудях плащ. Лик із запалими щоками, великими темними очима, прямими бровами з сивиною, прямим довгим носом та невеликими червоними вустами, тонкими сивими вусами і довгою бородою. Довге сиве волосся спадає на плечі. Його погляд звернений до глядача. На голові – золотиста корона, декорована імітованим коштовним камінням. Навколо голови – золотистий гладкий німб трикутної форми – символ триєдинства. Збоку на рівні голови – напис червоними літерами: САВАОФ. Всі троє у купчастих сірих та білих хмаринах. Угорі, в рожево-червоних хмарах, зображення білого голуба – Святого Духа з невеликим круглим золотистим німбом. Угорі по боках напис: ДУХ СВ.

Література

Драган Михайло, Пещанський Володимир, Свєнціцький Іларіон. Скит Маняв-ський і Богородчанський іконостас. – Жовкла, 1926. – С. 26. Іл. 9.а. табл. XVIII.

Овсійчук В. А. Майстри українського барокко: Жовківський художній осередок. – Київ: Наукова думка, 1991. – С. 323.

Сидор О. Ф. Еволюція українського барокового іконостасу. Мистецькі студії. 1991. № 1. С. 31-32.

Канарська Ольга. Іконостас церкви Воздвижения Чесного Хреста Скиту Ма-нявського (1698-1705) // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 36.

Лильо-Откович З. Іконографічні особливості структури іконостасу Воздвиженської церкви Скиту Манявського // Тематичний збірник Святопокровського жіночого монастиря Студійського Уставу. – Львів, 2000. – Вип. 5: іконостас Воздвиженської церкви Скиту Манявського. Каталог виставки відреставрованих ікон. Автор-упорядник Канарська О. – С. 17.

Міністерство культури і мистецтв України. Національний науково-дослідний реставраційний центр Україниу України. Львівський філіал. Бюлетень. Інформаційний випуск. – Львів, 2003. – № 1(5). Іл. С. 2 кольорового розвороту.

Виставки

Не експонувалася.