Церква св.Іоана Богослова

Розмір зображення: 600:405 піксел

Дерев’яна церква св.Іоана Богослова 17 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. ].

Cerkiew greckokatolicka pw. Św. Jana Ewangelisty z XVIII w. w typie zachodniołemkowskiego budownictwa cerkiewnego. Świątynia orientowana, drewniana, konstrukcji zrębowej, oszalowana, z izbicową wieżą o pochyłych ścianach, konstrukcji słupowej. Jednonawowa, z zamkniętym wielobocznie prezbiterium, przy którym znajduje się zakrystia z kruchtą pod wieżą. Prezbiterium nakrywa dach trójpołaciowy, a nawę namiotowy, łamany. W zwieńczeniu wieży i dachów trzy makowice z pozornymi latarniami, makowiczkami i krzyżami. Nad wnętrzem z dekoracją malarską, kopuły namiotowe. Do wyposażenia cerkwi należy m.in. kompletny, XVIII-wieczny ikonostas z cennymi ikonami; ołtarz z XVII w., obraz Matki Boskiej z Dzieciątkiem z XVIII, ołtarz z XVIII w. z rzeźbami Świętych Piotra i Pawła i ambona z XVIII w.