Рожнів с

Рожнів с

За поділом 1999 р. – гміна Городок над Дунайцем, повіт Новий Сонч, Малопольське воєводство.

Rożnów

Pięknie położona wieś letniskowa na szlaku «Północ – Południe». Jej znaczenie historyczne datuje się od XVIII wieku, jako miejsce zamieszkania ważnych rodów. Władali nią Rożenowie (stąd Rożnów), Zawisza Czarny aż po hetmana Tarnowskiego. On to w XVIII wieku zbudował rezydencję typu «pazzo di fortezza» warownię nowożytnej fortyfikacji, jedną z niewielu na świecie z zachowanym beluardem w kamieniu ciosowym i dobudowanymi elementami obronno – mieszkalnymi (XVII i XVIII wiek). Na uwagę zasługuje klasycystyczny dwór z XIX wieku z zachowanym malarstwem wewnątrz. Nad wsią dominują ruiny zamku Rożenów z XIV wieku i bezwieżowy typ kościoła drewnianego z XVII wieku o bardzo bogatym wnętrzu. Plaże strzeżone, kąpieliska, wypożyczalnie sprzętu wodnego, pola namiotowe, przystań statku a ponadto 50 letnia zapora wodna stwarzająca swoisty klimat.