2008 р. Україна може втратити унікальну археологічну пам’ятку

Олена Горячева, “Факти”, ICTV

Дата: 11.02.2008

У центрі Миколаєва багато років чекає на музеєфікацію городище часів Трої. За два десятиліття досліджень археологи довели: це поселення пізньої бронзи – єдиний в Україні зразок міста кіммерійців. Але миколаївська влада не квапиться зафіксувати знахідки. Тим часом розкопки завалюють сміттям.

У центрі Миколаєва археологи розкопали місто давніх кіммерійців. Городище епохи пізньої бронзи в урочищі Дикий сад – єдине в Україні. За сімнадцять років знайдено тисячі артефактів. Вони свідчать: майже три тисячоліття тому тут було справжнє місто з цитаделлю, храмами, житловими та господарськими спорудами. Система фортифікації пов’язує миколаївський Дикий сад з Троєю часів Троянської війни.

Кирило Горбенко, директор науково-дослідного центру «Лукомор’я»: “Мы имеем некоторые формы орнаментов, которые указывают на контакты с территорией Балкан, с территорией Малой Азии, с территорией Центральной Европы и севером Казахстана”.

Розмови про те, щоб на місці цитаделі степової Трої створити музей просто неба, точаться давно. Торік науковці, не дочекавшись ініціативи управління культури, самі написали проект майбутньої експозиції. За їхніми розрахунками, подальші розкопки та реконструкція давнього міста коштуватимуть 3 мільйони гривень. Проект подали мерові та губернатору. Офіційна відповідь – питання у стадії вирішення. У міськвиконкомі вважають, що музеєм має займатись область. В облдержадміністрації – кивають на мерію.

Сергій Іванов, начальник служби охорони культурної спадщини Миколаївської області: “Возможно, какие-то кулуарные разговоры по этому вопросу идут. Официальных документов, действительно, не было принято”.

Розв’язати ситуацію можна на державному рівні. Але надання розкопкам статусу пам’ятки національного значення також затримується. Тим часом Україна може втратити городище. На місце розкопок машинами звозять будівельне та побутове сміття.