2010 р. У Миколаєві археологи виявили систему древніх оборонних споруд

Дата: 16.08.2010

На розкопках стародавнього городища “Дикий сад”, що у Миколаєві, датованому XIII-IX століттям до нашої ери, археологи розкопали центральний майдан площею приблизно в 400 кв.м, який не був забудований житловими приміщеннями.

За словами старшого викладача кафедри археології Інституту історії та права МДУ ім. Сухомлинського, керівника НДЦ “Лукомор’я” Кирила Горбенка, поховання відноситься до епохи воєнної демократії і представляє неабиякий інтерес для вчених. Ще однією знахідкою, яка зацікавила істориків, стала система оборонних споруд. Знайдено два рови навколо цитаделі та всього городища.

З одного боку рів був обнесений муром 3 метри заввишки. Це складна архітектурна споруда з кам’яним фундаментом, різноманітними заглибленнями, які виконували цілу низку функцій. Будували стіни з глиняних вальків, які укладали в рамках дерев’яної конструкції. За муром копали ями, в які вставляли дерев’яні конструкції. Вони виконували роль драбини. На думку Кирила Горбенка, наші предки, які жили за 3,5 тисячі років до н.е., мали достатні інженерні знання, щоб споруджувати складні будівельні об’єкти.

Вчені стверджують, що “Дикий сад” – єдине степове городище епохи середньої бронзи, знайдене в Україні. Під час розкопок, які тривають тут вже близько 20 років, археологи виявили кількадесят бронзових предметів (від булавки до котла), більше ста видів кам’яних виробів (наковальні, верстати, сокири), останки захоронень людей (кістки, черепи) і навіть оборонні споруди.