2011 р. Археологічний музей під відкритим небом створять у Миколаєві

Алла Мірошниченко

Дата: 03.02.2011

Миколаївські археологи за підтримки регіонального благодійного фонду “Меценат” відкрили рахунок і розпочали збір коштів для створення на території міста археологічного музею під відкритим небом городище “Дикий Сад”. За словами директора науково-дослідного центру “Лукомор’я” Кирила Горбенка, музифікації буде піддана цитадель, територія якої оточена ровом. Це приблизно 0,5 га землі, на яких розташовано близько 20 археологічних об’єктів: житлові, земельні, оборонні комплекси.

Планується частину об’єктів законсервувати в тому вигляді, в якому вони були розкопані, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

Що ж до програми-максимум, то археологи будуть домагатися, щоб біля городища було споруджено приміщення музею. На їх думку, “Дикий Сад” стане пам’яткою, яка представляє величезну цінність і для науковців, і для туристів, і буде внесена до екскурсійних маршрутів міста.

Городище “Дикий Сад” належить до білозерської археологічної культури, датується ХІІІ-Х ст. до нашої ери. Воно було відкрито в 1927 році. Вчені стверджують, що це єдине степове городище епохи середньої бронзи, знайдене в Україні. Під час розкопок, які тривають тут вже близько 20 років, археологи виявили кілька десятків бронзових предметів (від булавки до котла), більше ста видів кам’яних виробів (наковальні, верстати, сокири), останки захоронень людей (кістки, черепи) і навіть оборонні споруди.

“Дикий сад” є єдиною в Україні археологічною пам’яткою – залишками чорноморського міста-порту часів легендарної Трої. Після низки досліджень, археологи прийшли до висновку, що городище було не просто поселенням ремісників, землеробів і скотарів, а регіональним центром кінця II тисячоліття до нашої ери зі складною соціальною організацією.

Ідею створення музею під відкритим небом підтримав міський голова Володимир Чайка.

Джерело: УКРІНФОРМ