2011 р. Невицький замок пропонують законсервувати

Святослав Хмельницький

Молоді науковці з реставраційного загону країн Співдружності незалежних держав упродовж тижня вивчали можливість збереження однієї з найстаріших українських пам’яток оборонної архітектури – Невицького замку на Закарпатті. Вони підготували чотири проекти його консервації й передали їх на розгляд до Міністерства культури і туризму України.

Село Невицьке розташоване за 12 км од Ужгорода. Його знають, завдяки руїнам мурованого середньовічного замку. Споруду звели на місці дерев’яного укріплення у XIII ст. До нашого часу збереглися фрагменти давнього ядра замку та рештки оборонних стін і веж, споруджених у пізніші періоди розбудови фортеці. У 1970-х над руїнами вежі-донжона звели чотиригранний наметовий дах з оглядовим майданчиком. Однак через недогляд споруда може занепасти остаточно.

– Невицький замок зачаровує з першого погляду. Надзвичайно приємне враження справляють і мальовничі краєвиди цієї місцевості. Переконаний, що унікальну пам’ятку захочуть побачити тисячі туристів з Європи. Потрібно тільки вкласти кошти у її збереження, – розповідає Серджиус Чіокану, архітектор із Молдови. – На мій погляд, доречною буде консервація замку. Збереження автентичності тільки додасть йому цінності. За руїнами XV століття криються ще давніші рештки оборонних веж. Тут простежується розвиток фортифікаційного будівництва і бойової техніки XIII-XVI століть.

На Закарпатті понад 330 пам’яток архітектури національного і місцевого значення. У державному реєстрі дев’ять замків. Із них використовувані й відносно збереглися Ужгородський, Мукачівський – замок Паланок та Чинадіївський. А Хустський і Невицький перебувають у незадовільному стані. Науковці нарікають, що держава перестала фінансувати збереження архітектурної спадщини. За приклад ставлять Росію.

– У нас виділяють кошти на програми, які дозволяють вчасно врятувати та зберегти пам’ятки, дати їм нове життя. Фінансують різноманітні проекти, семінари. Безперечно, ситуація змінилася на краще, й збереження історико-культурної спадщини зафіксоване на законодавчому рівні, – пояснює російський архітектор Михайло Фріновський.

Невицький замок досліджували вчені із провідних наукових та освітніх центрів, реставраційних організацій дев’яти країн колишнього Союзу. Вони приїхали на Закарпаття в складі реставраційного загону країн СНД. Його створили в рамках діяльності Міждержавного фонду гуманітарної співпраці держав – учасниць СНД.

– Такі зустрічі допомагають не тільки зберегти, а й розвинути реставраційну школу. Важливим є також обмін досвідом із відновлювальних робіт, методиками збереження оборонних споруд замкової архітектури. Щодо Невицького замку, то йдеться про шляхи його консервації та експлуатації, тобто музеїфікації. Людям цікаво дивитися на оригінальну пам’ятку Середньовіччя. Перероблений чи відбудований замок утрачає привабливість, – пояснює завідувач відділу дослідження об’єктів культурної спадщини західного регіону Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень Микола Гайда.

Науковці сподіваються, що пам’ятку вдасться врятувати. Вони безплатно підготували проекти консервації Невицького замку. Однак чи знайдуть фінансову підтримку на втілення, покаже час.