2008 р. Музей «Степова Україна» - осередок культурної спадщини в Одесі

Дата: 13.07.2008

Цього року виповнилося два роки з часу його відродження. В музеї представлені матеріали, що розповідають про життя народів, які населяли Причорноморські степи в 19 столітті: українців, євреїв, молдован, гагаузів, німців, болгар, караїмів, греків, росіян. Туту представлені вишивки та ткацтво, одяг, кераміка, меблі, дитячі іграшки. Багатонаціональний склад населення є однією з особливостей Причорноморського регіону України.

Народності, що тут оселилися опираючись на культурні досягнення своїх попередників, трудом та талантом створили матеріальні цінності, що ввійшли до скарбниці України. За словами наукового співробітника музею «Степова Україна» Оксани Каражі, ця історична спадщина, розвиток та взаємозв’язок самобутніх культур, етнічні процеси в нашому регіоні протягом 200 років притягують увагу дослідників.

Центром їх досліджень традиційно є Одеса. Вивчаючи колишні Херсонську, Катеринославську, Тавричну губернії, а також Поділля та Полісся вчені зосередилися на вивченні побуту населення, його традицій, економіки, народних промислів, образотворчого мистецтва, фольклору. Зібрані колекції, разом з матеріалами, переданими із одеських музеїв, бібліотек, стали основою музею «Степова Україна», створеного в 1925 році. В його зібранні, що нараховував до 2 тисяч одиниць сховищ, знаходилися колекції вишивок, рушників, килимів, кераміки, писанок.

Музей представляв також матеріали із загальної історії Півдня України – образотворчі полотна, документи, креслення, фотографії, він швидко став одним із найважливіших культурних центрів регіону, місцем методичної підготовки працівників народного просвітительства. Тобто, тут була зосереджена та представлена матеріальна та духовна культура українців, молдован, болгарських та німецьких колоністів.

Втім, звернення політики «українізації», політичні репресії з боку влади, призвели до закриття музею у 1931 році та до арешту серед його активу. Проте в 2006 році, завдяки дослідницькій роботі вчених, істориків, етнографів музей знову розпочав свою діяльність. Йому навіть повернули назву «Степова Україна». Колекція музею постійно поповнюється новими експонатами.

Джерело: “Погляд з Одеси”