1909 р. Загальний вигляд

Розмір зображення: 652:924 піксел

Фото Бориса Костянтиновича Реріха (1885 – 1945) з експедиції 1909 р. (нині зберігається в Інституті мистецтвознавства, фольклору та етнографії в Києві). Опубліковано 6 листопада 2019 р.

На краю города стоит интересный униатский памятник. На нем существовала надпись, но почти отвалилась и восстановить ее не возможно (фото № 22 и акварельный рисунок). [Із записів Б. Реріха з експедиції 1909 р. ]

У доступних літературних джерелах не згадується цей архітектурний об’єкт, який навіть у поруйнованому стані (з лелечим гніздом нагорі замість утраченої фігури (Богородиці?, одного з святих? чи хреста?) викликає зацікавлення. Цілком імовірно, що пам’ятник стояв при дорозі, яка вела до згадуваного вже католицького, або, як написано на звороті світлини, – уніатського монастиря, фраґмент якого зображено на іншій світлині (під архівним № 35) і який на той час уже був пристосований під військові казарми. [Марія Гончаренко Коментар до світлин архітектурних об’єктів Волині з архіву Бориса Реріха (10.11.2019 р.) ]