Церква св.Георгія

Церква св.Георгія

Розмір зображення: 599:800 піксел

Церква св.Георгія 1795 р. (дерев.). Зруйнована [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Оригінальністю творчого почерку і сміливістю фантазії охтирські теслі не поступалися перед «майстрами мурарського діла». В Охтирці в 1795 р. була збудована невелика, але цікава хрещата однобанна Георгіївська церква. Її бічні об’єми, перекриті зімкнутим рубленим склепінням, тонко гармоніювали з широкою банею. Зовні в об’ємах покрівля повторювала, але набагато м’якше, форму склепіння. В інтер’єрі арки-вирізи були зроблені на всю широту і висоту бічних приміщень, тому простір середнього верха зливався з бічними зрубами. Хоч цей храм не зберігся, однак про нього треба згадати, щоб дати уявлення про ті мистецькі проблеми, які поставали перед українськими будівничими [Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 432 – 433].