Церква 1953 р. (двостовпна)

План церкви-усипальні в «окольному граді» в Переяславі. XI ст. За М. К. Каргером.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 183.

Крім дитинця, кам’яними спорудами в Переяславі забудовували й «окольний град». Руїни дуже цікавого маленького храму на місці пізнішої Спаської церкви досліджено в 1953 році [М. К. Каргер. Памятники древнерусского зодчества в Переяславе-Хмельницком. – У зб.: Зодчество Украины, К., 1954, стор. 285]. Мабуть, він правив і за усипальню якомусь боярському родові. За своїм типом, це одноапсидна будівля з двома квадратними в плані стовпами у східній частині. Вузенькі бокові нефи мали ширину, меншу за метр. Між апсидою і центральною частиною храму було додаткове членування, схоже на презбітерій у католицьких базилікальних спорудах. Центральна частина храму, як і в церкві Богородиці, не квадратна, а прямокутна у плані. Храм мав неширокий нартекс. Фасади будівлі членувалися пілястрами; всередині стіни (збереглися до висоти близько двох метрів) покривав фресковий розпис. Добре уціліла підлога з полив’яних зелених та жовтих керамічних плиток.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 183 – 184.