Церква 1958 р.

Церква 1958 р.

План Богородичної церкви в Переяславі. 1098 р. Реконструкція Ю. С. Асеєва.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 183.

Характерною для переяславської архітектури спорудою кінця XI століття була церква на нинішній площі Возз’єднання, фундамент якої досліджено 1958 року [М. Ю. Брайчевский и Ю. С. Асеев. Археологические исследования в ПереяславеХмельницком в 1958 году. – «Краткие сообщения Института археологии АН СССР», вып. 81, М., 1960, стор. 112]. Є підстави ототожнювати її з відомою за літописом церквою Богородиці (Успенською), яку збудував у 1098 році на переяславському княжому дворі Володимир Мономах. Церква Богородиці була порівняно невеликих розмірів – 12: 21 м, менша за київські монастирські собори, проте більша за згадані вище дві переяславські церковки і за своїм типом відповідала придворній князівській церкві; в плані вона триапсидна чотиристовпна, причому фундаменти східних стовпів з’єднані з апсидами. До центрального простору храму прилягав невеликий і вузький нартекс. Церква Богородиці також не належить до відомого нам хрестовокупольного типу культових споруд – поміж опорними стовпами у неї в плані не квадрат, а досить витягнутий прямокутник. Мабуть, при перекритті будівлі було вжито складнішу конструктивну систему, можливо таку, яку інколи застосовували в архітектурі Пскова, а також в українській архітектурі середини XVI століття (Новгород-Сіверський). При цій системі на дві арки ставили перпендикулярно до них ще дві – меншого розміру, які й утворювали підкупольний квадрат. Другим можливим варіантом перекриття храму могла бути не хрестовокупольна, а базилікальна система. Від внутрішнього оздоблення храму знайдено численні багатоколірні полив’яні плитки, якими було вимощено підлогу.