2007 р. Рейдерство: Священики Московського патріархату спробували захопити храм у Переяславі

Дата: 28.07.2007

20 липня 2007 р. священики та група віруючих, які належать до Московського Патріархату, під виглядом паломників відвідали музейний комплекс у Переяславі. Під час огляду експозиції музею народного одягу, розміщеної у Михайлівській церкві, учасники „паломництва” силою відібрали у літньої жінки-екскурсовода ключі та оголосили, що вони „будуть тут молитися”.

Нападників вдалося видворити з приміщення храму, але вони розбили палатку поруч з ним та заявили що „нікуди не підуть, поки їм не передадуть храм”.

Не зважаючи на очевидну незаконність дій представників Московського патріархату, які можна назвати рейдерським захопленням, ситуація навколо Михайлівського храму в Переяславі ускладнилася. Вже 23 липня столичне начальство, якому підпорядковано музейний комплекс, зажадало від керівництва музею підписання із нападниками договору про передачу храму в їхнє користування. І це не зважаючи на той факт, що вже понад два роки діє громада Київського Патріархату, яка також претендує на Михайлівський храм.

У Переяславі є два діючих храми, які належать до УПЦ МП, а тому віруючим цієї конфесії є де молитися. „Це – рейдерський напад” – охарактеризував подію мер Переяслава у бесіді із журналістами. За фактом порушення законодавства районною прокуратурою підготовлено протест. Про надзвичайну подію повідомлено Київську облдержадміністрацію та Секретаріат Президента України.

Почуваючи свою безкарність Московський патріархат в Україні все більш відкрито ігнорує закони нашої держави. Незаконна побудова каплиці біля фундаментів Десятинного храму в Києві, блокування Катерининської церкви в Чернігові, рейдерська атака у Переяславі, антидержавна діяльність навколоцерковних „православних” братств і союзів – все це частини одного ланцюга.

Якщо держава терміново не вживе заходів для угамування гарячих голів у Московському патріархаті – в Україні може з новою силою розгорітися міжконфесійне протистояння. Бо вірні Київського патріархату та суспільні сили, які підтримують нашу Церкву, не можуть спокійно спостерігати за наглими вчинками церковних москвофілів” – відзначили у прес-службі Київського патріархату.

Джерело: “Українське православ’я”