2011 р. До руйнування скульптур у Підкамені призвело недофінансування

Дата: 08.02.2011

Однією з головних причин руйнування барокових скульптур домініканського монастиря у с. Підкамінь Бродівського району Львівщини начальник відділу охорони культурної спадщини Львівської обласної державної адміністрації Василь Івановський назвав відсутність фінансування, що призвела до припинення реставраційний робіт на цьому об’єкті.

«Рішенням обласної ради (на реставраційні роботи щодо домініканського монастиря у Підкамені – ред.) були виділені кошти розміром 700 тис. грн. На сьогодні були оплачені роботи на суму 440 тис., а 260 тис. не були профінансовані, хоча всі фінансові зобов’язання були зареєстровані в казначействі. В результаті це не дозволило фірмі провести окремі роботи, і, можливо, одна з причин того, що сталося, було недофінансування», – поінформував чиновник під час засідання президії Львівської обласної ради 8 лютого.

За його словами, хоч це і не є основною причиною руйнування скульптур, які були пошкоджені внаслідок падіння риштування під час буревію, нестача фінансування призвела до припинення робіт, що призвело до відсутності постійного моніторингу за станом об’єкту і риштування.

«При визначенні переможця тендерів на такі об’єкти, як пам’ятки культурної спадщини, не приймаються передусім дані щодо професійності фірми чи наявності кваліфікованих кадрів, а йде цінова пропозиція», – додав Івановський.

Водночас, за словами представника ОДА, ремонтні роботи у монастирі потрібно було проводити, оскільки він віддавна страждав від стихій і знаходився в аварійному стані – зокрема похилилася верхівка вежі. Відповідаючи на закид депутата від ВО «Свобода» Михайла Блавацького, що за обласні гроші було зруйновано історичну пам’ятку, Івановський зазначив: «Якби ми це не зробили, то сьогодні ми б говорили про обвал монастиря».

Своєю чергою, депутат Львівської облради від ВО «Свобода» Ірина Сех вказала на те, що під час відвідин пошкодженого монастиря спеціальна комісія встановила, що опорні елементи риштування, яке впало і пошкодило скульптури, не мали відповідного маркування з товарним знаком та іншою інформацією, а щодо проекту риштування не було проведено належної експертизи.

Окрім того, Ірина Сех вказала на те, що роботи з реконструкції пам’ятника проводило не лише приватне підприємство «Нова Аркада», яке виграло тендер, а й звичайні хлопці з Підкаменя, що могло б призвести до жертв. «Там кримінал на кожному кроці!», – наголосила вона.

Натомість депутат від «Фронту змін» Орест Шейка висловив переконання, що випадок у Підкамені повинен стати стимулом для ініціювання якісно іншого ставлення до реставрації.

Як повідомив під час засідання президії облради начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Львівської ОДА Олексій Титаренко, на сьогодні фрагменти трьох пошкоджених скульптур уже зібрані і передані настоятелю монастиря, а аварійна ділянка огороджена.

Нагадаємо, у ніч з 4 на 5 лютого через сильні пориви вітру впала частина риштування, внаслідок чого розбито барокові скульптури домініканського монастиря у с. Підкамінь Бродівського району. Одразу після події повідомлялося, що зруйновано дві скульптури, однак 8 лютого Олексій Титаренко сказав про три.

Монастир є пам’яткою архітектури національного значення.