2011 р. На монастир у Підкамені, де зруйновано скульптури, 700 тис. грн – замало

Дата: 07.02.2011

За умови хорошого фінансування реставрації барокові скульптури в монастирі у Підкамені були б цілі, – впевнений депутат Львівської облради Олександр Ганущин, який також є співголовою фестивалю «Підкамінь», що популяризував цей регіон. За його словами, у 2010 р. на проведення аварійних робіт на пам’ятці планувалося залучити 700 тис. грн, однак їх виявилося замало. Про це 7 лютого повідомила прес-служба ЛКО Народного Руху України.

«Якби не увага депутатів, то в монастирі в Підкамені впала б вежа, а не риштування. Приймаючи рішення про початок відновних робіт на об’єктах історико-культурної спадщини, ми повинні бачити їх завершення та ресурс, необхідний для цього. Не можна збільшувати обсяг робіт, наперед знаючи, що не матимемо коштів на їх завершення», – зазначив рухівець Олександр Ганущин.

Завдяки фестивалю «Підкамінь» до проблем пам’ятки вдалося привернути увагу і залучити фінансові ресурси на її відновлення. Так, 29 червня 2009 р. депутати Львівської обласної ради прийняли програму соціально-економічного та культурного розвитку області на 2010 рік. До переліку об’єктів капітального будівництва, що фінансуватимуться за рахунок коштів бюджету розвитку у розділі «Охорона культурної спадщини», є пункт 25 «Ліквідація аварійного стану дзвіниці храму Домініканського монастиря в смт. Підкамінь Бродівського району».

Відповідно до нього, у 2010 р. на проведення аварійних робіт на пам’ятці планувалося залучити 700 тис. грн із загального фонду бюджету розвитку. Також з ініціативи О. Ганущина було звернення до В. Горбаля (тоді голови Львівської облдержадміністрації) з проханням посприяти віднайти додаткові кошти у розмірі 1 млн грн з державного бюджету у 2010 році.

«Ми заклали кошти. Підрядник (ПП «Нова аркада» – ред.), якого визначило управління охорони історичного середовища Львівської області виконав роботи на цю суму, але наприкінці року кошти за роботи, які фінансувалися з обласного бюджету, особливо зі спеціального фонду, станом на грудень виплачені не були, внаслідок казначейських проблем», – зазначив ZAXID.NET Олександр Ганущин, додавши, що яка ситуація зараз із проплатою від достеменно не знає.

За його словами, не виконується й Регіональна угода між Кабінетом Міністрів України і Львівською обласною радою, за якою капітальні видатки на виконання реставраційних робіт на Львівщині у 2009 і 2010 роках мали фінансуватися з державного бюджету. За словами О. Ганущина, мова йшла про 13 чи 16 млн грн.

«Дзвіниця була похилена. Зараз її там немає: під час реставрації її демонтували повністю. Наступний етап – це виготовлення дзвіниці наново. Силами меценатських коштів та монахів монастиря вдавалося підтримувати монастир», – зазначив ZAXID.NET Олександр Ганущин.

«На жаль, маємо ситуацію на об’єктах історико-культурної спадщини, коли відновні роботи можуть затягуватися на роки, що і призводить до подібних ситуацій. У такій ситуації ми повинні не розпилювати обласний бюджет на виконання нових відновних робіт, а завершити розпочаті, в тому числі і облаштування дзвіниці Підкамінського монастир», – підкреслив депутат.

Щодо ситуації з пошкодженнями, завданими падінням частини риштування, то, за його словами, виконавець робіт мав би відшкодувати завдані збитки.

Нагадаємо, у ніч з 4 на 5 лютого через сильні пориви вітру впала частина риштування, внаслідок чого розбито дві барокові скульптури домініканського монастиря у с. Підкамінь (Бродівського району).