Приведоша Іісуса Христа до Каїафи

Людмила Міляєва

8. «Приведоша Іісуса Христа до Каїафи» (79: 62 см). Христос в цій сцені ніби загубився серед юрби, поглинутий нею. Малюючи величний східний двір, художник дає волю фантазії. Масивний палац з високим чотирисхильним дахом чергується з високою тоненькою вежею з машикулями й банями. На тлі великої в’їзної вежі сидить Каїафа під балдахином в кумедній шапці. Петро виділяється світлою головою на тлі чорного арочного вирізу. Зруйноване часом зображення важко відновлюється за вцілілими фрагментами.

Для того щоб детально викласти низку подій, які передували трагедії, художник зберігав безперервну черговість розповіді і тим, що в кожному ярусі методично, на одному рівні, в одній площині зображував усі сценп. Цей ритм обривається з моменту перших тортур над Христом.