Додаток. З недатованого листа Марка Грушевського до Михайла Грушевського

Якщо про Суботів ще не друковано, то я ось набрів ще одного діда, що щось нової о додає. Може б, і його примостити до гурту. Ось як він ще переказує: „На Зеленому (острів на Тясмині) була Михайлівська церква до татар. А татари – це мій дід чув од свого діда -ограбили цю церкву і батько Богданів вистроїв оце на цьому місці, що й зараз вона є. На Зеленому – я малим був – знаходили два дзвони з тії церкви – зруйновані татарами, оден витягли з калюки тії, бо Зелений серед води під пловом були ті дзвони. Оден узяли у Мордвянську церкву і, либонь, і досі він є там, а одного, більшого, ніяк не витягли. Якби се тепер, то знайшли б способу, як витягти, а тоді не такий народ битий був і тіко гаками й знав тягти. Я б і місце показав, де саме треба тягти того дзвона. Ато з Михайлівської перетягли Хмельницького дзвона, то там є, а тут і не стає і не спроможуться на путнього дзвона”. Кіндрат Холод. Літ, казав, […] 82.

ЦЩАУК. – Ф. 127. – Оп. 1. – Спр. 291.- Арк. 124 – 125.