Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 732:800 піксел

Церква-фортеця 15 – 16 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 96].

Церква Покрови 15 – 1 пол.16 ст., реставрована на поч. 20 ст. [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Церква-фортеця 15 – 16 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Покровська церква-замок 14 – 15, 2 пол. 18 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Церква Покрови. Збудована в 14 – 15 ст. як оборонна споруда, в 1476 р. перебудована в церкву, при цьому в першому ярусі влаштовано цегляні нервюрні склепіння, в другому – готичні щипці. В 2 половині 18 ст. над притвором збудовано дерев’яну дзвіницю. В 1859 р. церкву покрили новою гонтою. В 1894 р. розібрано щипці. Всередині церкви є фрескові розписи 16 ст., олійні розписи 1909 р.

Кожна апсида має в першому поверсі кругле вікно, нижче яких були по три амбразури (нині закладені). В другому поверсі кожна апсида має по п’ять амбразур. Мури завершуються ґзимсом, що спирається на кам’яні кронштейни та арочки. В цих арочках теж були бійниці, нині замуровані.

Іконостас споруджено в 1829 р.

В 1903 р. під час ремонту форму дахів цілком змінено і дуже погіршено.

Один з дзвонів церкви має напис: “РОКУ БОЖІЯ АУОS” [=1476 р.] На підставі цієї дати споруду звично датують 1476 роком, хоч Сіцінський і звертав увагу, що дзвін не має прямого зв’язку з будівництвом церкви. [Я гадаю, що споруда давніша за цей дзвін, можливо, відноситься до 1 половини 15 ст.]

В церкві було стародруковане євангеліє, що мало два дарчих написи: 1639 р. про приналежність книги до церкви Воскресіння у Свистельниках; 1705 р. про приналежність книги до церкви св.Трійці у Хомятичах [Сецинский Е.И. Церковь-замок в с.Сутковцах Летичевского уезда. – Каменец-Подольский: 1889 г. – 18 с.; Сіцінський Є. Оборонні замки західного Поділля 14 – 17 ст. – К.: 1928 р., с. 83 – 84; Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1986 г., т. 4, с. 233 – 234].

Церква Покрови має план квадрату з 4 півколами діаметром 2 саж. (4.26 м), загальна довжина – 8 саж. (17 м). Товщина стін внизу – біля 1 саж. (2.13 м). Три півкола – північне, східне і південне – утворюють башти з широкими зубчастими ґзимсами. На західному боці збудована 2-ярусна дзвіниця. Дах середньої частини двосхилий, з маленькою главкою. В центрі нижнього поверху – стовп діаметром 2 саж. (4.26 м), на який спираються низькі (висотою не більше 3 саж. – 6.4 м) склепіння. У церкві всього три невеликих круглих віконця. У кожному півколі на висоті 1.5 арш. (106 см) від підлоги – по три амбразури; вони замуровані, але їх добре видно. Новий іконостас 1829 р.

Верхній поверх стелі не має – тільки дах. Стіни на зріст людини. У кожному півколі по 5 амбразур і множество отворів у ґзимсах. Існує думка, що церква збудована за короля Сигізмунда Іванаом Баладуком [[ген.-майор Флиге] Атлас Подольской губ. – ЖМВД, 1843 г., т. 2]. Якщо припустити, що цей Іван Баладук тотожній Іванові Сутковецькому (його надгробна плита з датою 1593 р. знаходиться всередині церкви, то церква збудована у 16 ст.

Є дзвін з написом: “Року Божія АУОS” [1476]. Шановані ікони божої матері з немовлям та св.Миколи [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 527 – 529].

Сутківці. Церква: орієнтація вівтаря 95° в центрі села, до головної вулиці – С4. Спостереження М.І.Жарких, 25 липня 1995 р.

Довідка на сайті

Гавриленко Ф. Сутковцы (Сутківці): к вопросу о датировке Покровской церкви (2.09.2023 г.)