2009 р. Звернення громадських діячів Хмельниччини

Дата: 03.11.2009

Документ дослівно. Звернення громадських діячів Хмельниччини з приводу катастрофічного стану Покровської церкви у с. Сутківці Ярмолинецького району – унікальної пам’ятки національного значення

Першому заступнику голови Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Пархоменку Миколі Трохимовичу

Шановний Микола Трохимович!

Правління Хмельницької обласної організації Національної спілки архітекторів України, Правління Хмельницької обласної організації Спілки дизайнерів України та Хмельницька обласна рада Товариства глибоко стурбовані ходом проведення реставраційно-відновлювальних робіт на деяких пам’ятках архітектури державного значення, які знаходяться на теренах Хмельницької області.

Ми неодноразово розглядали проблеми пам’яткоохоронної справи на засіданнях містобудівної ради та правління організації, виносили їх на Хмельницьку обласну консультативну раду з питань охорони культурної спадщини.

Як нам стало відомо, роботи на Покровській церкві в с. Сутківці Ярмолинецького району (автор – О. А. Пламеницька, м. Київ) проводяться без дозволу інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю, під час проведення підготовчих робіт не проводились археологічні дослідження.

Особливо обурює факт знесення у жовтні 2007 року існуючого даху без відповідних дозволів. Консерваційний дах виконаний із нетривких матеріалів і теперішній стан його можна визначити, як аварійний та непридатний для використання. Тому пам’ятка постійно затоплюється дощами і вже має значні пошкодження з-за перезволоження стін та склепінь.

На нашу думку, кардинальна зміна вигляду церкви, з наданням об’єкту замкового образу, не достатньо виправдана і значно зменшить автентичність пам’ятки. Малюнок Наполеона Орди доносить до нас характерну для церков Поділля композицію Покровської церкви. Але це не враховано автором в основному варіанті реставрації. Така практика фактично «вільного відновлення» пам’ятки архітектури світового значення не підтримується архітекторами Спілки і є суб’єктивним баченням автора.

Принагідно повідомляємо Вам, що протокол наради з питань проведення ремонтно-реставраційних робіт по Покровській церкві с. Сутківці Ярмолинецького району від 13.05.2008 року, що був проведений Ярмолинецькою райдержадміністрацією, є не зовсім об’єктивним і не відбиває фактичних пропозицій при обговоренні питання. На цьому засіданні пані О. Пламеницька продемонструвала другий, більш компромісний варіант реставрації церкви, який викликав позитивну реакцію архітекторів.

Остаточне рішення в питанні, як має виглядати Покровська церква в Сутківці Ярмолинецького району, належить фахівцям відповідного рівня. Просимо Вас звернути увагу на викладені проблеми та довести нашу думку до фахівців міністерства. Необхідно терміново приймати остаточне рішення щодо проектної документації та закінчувати ремонтно-реставраційні роботи на об’єкті з тим, щоб ми не втратили визначну пам’ятку української архітектури.

Просимо Вас терміново посприяти з вирішенням питання щодо фінансування (з любих джерел надходження коштів) закінчення покрівельних робіт даху цього об’єкту у розмірі 80 000 грн. Терміновість вирішення цієї проблеми викликана процесом руйнування споруди та внутрішнього інтер’єру атмосферними явищами.

За дорученням правління ХОО НСАУ, Голова правління С. Козак

За дорученням правління ХОО СДУ, Голова правління Л. Коваленко