2008 р. Розбираючи музейні запасники, знайдено портрет засновника міста

Світлана Лунгор, Марина Криворотова

Дата: 18.10.2008

Івано-Франківці зможуть побачити засновника свого міста – магната Андрія Потоцького. Його портрета не заносили до жодного з каталогів, і випадково знайшли в запасниках музею. Оскільки музей не має права подарувати або ж продати картину, вирішено було зробити достеменну її копію.

Картини в тернопільському краєзнавчому музеї лежали в запасниках десятки років. Вони потребують реставрації, тож на огляд їх не виставляли. Про портрети випадково дізнався військовий психолог, краєзнавець Іван Бондарів.

Іван Бондарів, краєзнавець, військовий психолог: “Ми вирішили поїхати до музею, бабка не пускала, з боями ми потрапили до музею, це вражало, 2-метрові 7 портретів, в жодних каталогах про них не написано”.

Історію заснування Івано-Франківська, як і біографію самого графа Потоцького довго замовчували. Радянські дослідники називали магната катом українського селянства. Портрети родини Потоцьких позвозили в Тернопільський музей. Там про них і забули.

Іван Бондарів, краєзнавець, військовий психолог: “Таємницею залишається, коли воно намальовано, там написано – невідомий художник замка Поморян, замок колись належав Потоцькому, як воно потрапило до Тернополя, невідомо, це щаслива знахідка”.

Дарувати чи продавати шедеври тернопільський музей не має права. Тому з ініціативи громадської доброчинної організації вирішили створити копію портрета Потоцького. Роботу довірили відомому художникові, академікові Володимирові Чернявському. За основу мистець мав фотокартки, зроблені з оригіналу.

Володимир Чернявський, художник: “В оригіналі він трошки змучений, я його хотів зробити аристократом, магнатом. Це людина, яка може дати життя і може забрати життя, і тільки такі можуть будувати історію, це абсолютна влада”.

Дослідницька місія Івано-Франківських добровольців на цьому не завершується. У планах – відтворити копію портрета сина Андрія Потоцького – Станіслава, на честь котрого й названо місто Станіславів, нинішній Івано-Франківськ.

Джерело: СТБ