1879 р. Загальний вигляд

Рисунок Наполеона Орди.

Zamek Tarnowskich i cerkiew p.w. Podwyższenia krzyża św. i Uśpienia NMP. Widok ogólny od strony stawu. Z lewej strony w obrębie fortyfikacji bastionowych dwukondygnacjowy zamek z trzykondygnacjową częścią środkową; z prawej strony cerkiew z wyodrębnionym prezbiterium i z kopułą na wysokim bębnie. 1878—1880. Dat.: 1879. Napis: Tarnopol; napis na podkładzie: Galicya. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, 22,8x28,6. III-r.a. 4587 (Teka Różnych Krajów). Bibl.: Kaczanowska, Napoleon Orda, s. 147. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 728]