Церква св.Кузьми і Дем’яна

Тилич

Св. Козми і Дам’яна 1742

Давно Тилич називався Орнавою. Коло 1400 року перейменували оселю на Мастко і в той час поставили першу церкву. В 1612 році краківський латинський епископ Любош Тилицький перейменував місцевість на «Тилич». В 1636 році краківський епископ наказав церкву замкнути, і вона стояла замкненою до 1686 року, коли її розібрано, матеріял перевезено до Мушини і тут з нього поставлено польський костел.

Церкву, що на світлині, поставлено щойно в 1742 році, бо польські латинські єпископи раніше не давали дозволу на її будову. Перед церквою бачимо кам’яний хрест, що відмічує святкування 950-річчя християнства у Україні. Церкву відновлено і перетворено на музей.

Джерело: Іванусів О. Церква в руїні. – St. Catharines, 1987, с. 39.

Дерев’яна церква 1472 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 149].

Cerkiew parafialna pw. Świętych Kosmy i Damiana z poł. XVlll w., obecnie kościół katolicki; trójdzielna, konstrukcji zrębowej, pobita i pokryta gontami; cenny ikonostas z XVlll w.; Wieża szeroka, o pochyłych ścianach, z pozorną izbicą, wzniesiona w konstrukcji słupowo-ramowej. Wieńczy ją zdwojony hełm baniasty o podstawie namiotowej, ze ślepą latarnią i kopułką. Nawę nakrywa łamany dach namiotowy, a prezbiterium wielopołaciowy. W dachach niskie wieżyczki z baniastymi hełmami. Nadproże portalu głównego wykonane w kształcie łuku o wykroju tzw. oślego grzbietu. Wnętrza nawy i prezbiterium nakryte kopułami namiotowymi. Ornamentalna i figuralna polichromia z 1938 r. i nawiązująca tematycznie do 950-lecia Chrztu Rusi. Wyposażenie z XVIII-XIX w. W obecnych kaplicach pierwotnie tzw. kryłosy, pomieszczenia dla śpiewaków, na Łemkowszczyźnie nigdzie więcej nie spotykane.