Церква Покрови

Церква Покрови

Великий Бичків. Церква Покрови пр. богородиці, 1896 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 576.

Великий Бичків (Малий Бичків) Рахівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1895. (УПЦ)

У 1801 р. в Малому Бичкові, який тепер є частиною Великого Бичкова, була дерев’яна церква.

Теперішню базилічну церкву збудували з каменю та цегли на кошти селян та з допомогою держави. Особливо відзначилися жертовністю М. Марущак, І. Кузьмик, Липай, а М. Коперльос подарував дзвін. Землю під будівництво виділила родина Шишваків, і на ту ділянку перенесли каплицю з цвинтаря. Автором іконостаса був різьбяр В. Смирдул. Ікони перемалював В. Попович. Попереднє настінне малювання виконав Любомир Медвідь, а нове – Й. Ягнюк та Корж. Над входом вказано дату спорудження церкви і дату останнього ремонту в 1973 р.

М. Попович (1927 р. н.) розповідає, що найбільше на спорудження церкви дарувала заможна, але бездітна родина Марущаків. У ніч перед посвяченням церкви сталася трагедія: Марущаки померли від чадного газу. Із вдячності за їх велику допомогу померлих поховали в лівому притворі церкви.

З селища походить багато відомих людей, серед яких – єпископ Т. Ромжа, о. В. Желтвай (1886 – 1963) – один із засновників Товариства “Просвіта”, відома поетеса Миколая Божук (1907 – 1938).