2008 р. Вінниця: на вулиці Чехова розташоване найбільше поховання радянських…

Оксана Пустовіт

2008 р. Вінниця: на вулиці Чехова розташоване найбільше поховання радянських військовополонених в Україні

Дата: 20.05.2008

У нашому місті на вулиці Чехова виявили найбільший в країні комплекс захоронень часів Великої Вітчизняної війни. Про могильник знали і раніше – за радянських часів тут встановили пам’ятник невідомому солдату, який із “перебудовою” зник у невідомому напрямі. А за часів незалежності – встановили залізний хрест. Під час проведення розкопок могильника, про що писала газета “20 хвилин” від 14 травня, державна комісія виявила, що кількість останків значно вища очікуваної. Тому ідея перепоховати рештки на Меморіалі Визволення, що на Київській відпала. Натомість влада вирішила: не переносити поховання, а звести над ними меморіальний комплекс.

Із ветеранами узгодять

– Поки що в Україні не знають більшого комплексу, ніж цей, – розповів заступник мера Вінниці Микола Гунько. – Ми спочатку планували перенести захоронення на Київську, але коли кількість останків військовополонених виявилася набагато більшою очікуваної, за підсумками роботи комісії вирішено: тут буде створений Меморіал.

За словами Миколи Гунька, кошти на нього мають бути виділені із Державного бюджету. Поки що невідомо, чи буде огороджена територія і який вона буде мати вигляд. Але влада запевняє, що майбутній проект узгодять із ветеранською організацією.

– Ці розкопки ми проводимо в рамках держпрограми із увіковічення жертв війни і політичних репресій, – каже головний спеціаліст Київського спецпідприємтва “Пам’ять і слава” В’ячеслав Грибайлов. – У Вінниці наша задача – обстежити територію з метою встановлення братського захоронення та скласти його детальну схему.

Про почуття, які викликає така робота, він та його напарник “не розповсюджуються”:

– Які почуття… Зажди одні й ті самі. У нормальних людей – нормальні, у ненормальних бувають якісь свої фантазії… Проїжджають, зупиняються, цікавляться. Пояснюю, щоб ажіотажу не викликати – ніхто кістки звідси забирати не буде. Порахуємо і назад в землю покладемо, як вони лежали…

Від хреста до гаражів

– Через паркан ще торік лежали німці, – розповідає пошуковець Микола Романович Лабувський. Це він разом із пошуковцем, Почесним громадянином Вінниці – Дмитром Дмитровичем Александровим наполягали на цих розкопках.

– На території концтабору поховані понад 13 тисяч, – розповідає Микола Лабувський. – Треба перезахоронити останки, які на території військової частини, бо там заплановане будівництво житлового масиву. Це ж наші – їх все одно будуть відкопувати і кудись викидати…

Розповідають, після війни на Чехова був кількаметровий пагорб, увінчаний пам’ятним знаком. У повоєнні роки там проходили лінійки та різні урочистості з приводу Дня Перемоги. У 1976 році там почали будувати гаражі – міськвиконком дав дозвіл. Черепи та кістки викидалися у найближчі ями та кущі. На усі клопотання ветеранів припинити знущання над могилами радянських солдат, вінницька влада відповідала: “Зачекайте ще”.

За часів незалежності – у 1994-му році, на місці захоронень встановили постамент із залізним хрестом. Втім, такий “пам’ятник” обурив фронтовиків не менше, ніж його відсутність.

– На постаменті не вказано, що це пам’ятник радянським військовополоненим, – казав Дмитро Александров.

Пошуковці категорично проти перезахоронення іншої частини останків військовополонених на меморіалі Визволення по вулиці Київській, а саме це спочатку пропонувала міська влада:

“Перед німцями соромно”

Мешканці мікрорайону позитивно відносяться до створення меморіального комплексу.

– Вже давно потрібно огородити та окультурити територію, – розповідає Борис. – Я завжди тут проходжу, іноді захожу покласти сюди квіти.

За словами мешканців району, німецькі захоронення часто навідували гості з Німеччини:

– Перед іноземцями було соромно за благоустрій території та дорогу, яка веде до захоронень. Вони не жалкують коштів на квитки, щоб навідати могили, а ми забуваємо своїх воїнів навіть тут, на місцях.

Довідка

У Вінниці знаходилося кілька таборів радянських військовополонених. Шталаг – табір для солдат і сержантів був на Чехова, де нині автошкола ДОСААФ. Офлаг – табір для офіцерів № 309 – на Червоноармійській – теперішній військовий госпіталь.