2009 р. Бібліотекарі вимагають зупинити будівництво

Інна Червінчук

Дата: 29.10.2009

23 жовтня працівники Вінницької обласної наукової бібліотеки ім. Тімірязєва викликали міліцію до своїх сусідів із підвального приміщення будинку на вул. Соборній, 75. Ті ведуть там будівництво. Уночі пробили вихід на центральну вулицю міста і встановили ролети у фальш-стіні, що з’єднує культурний заклад і сусідню будівлю. Обидва будинки є пам’ятками архітектури обласного значення. Їх зводив архітектор Григорій Артинов.

– Тут усе гриміло і двигтіло. Звук у читальному залі був такий жахливий, що читачі полякалися, а в сусідньому магазині посуд летів із полиць, – розповідає бібліограф Лариса Борисенко, 39 років. – Притихло, як приїхала міліція. Бо налякали, що оштрафують. Але як тільки поїхали, робота знову закипіла.

Колектив книгозбірні намагається зупинити будівництво протягом двох років. Вважає його незаконним.

– Ніхто навіть не знає, що там будують! – обурюється бібліотекарка Людмила Чернецька. – Одні кажуть кафе, інші – ресторан. Але ж мають бути якісь норми. Там же трансформаторна підстанція, яка подає центральній частині міста електроенергію. І книгосховище на 60 тисяч книг. Не дай Бог пожежа, може загубити золотий фонд. Колись покійний Циганюк (колишній директор. – ”ГПУ”) хотів добудувати книгосховище. Не дали. А нашим сусідам усе можна.

У бібліотеці кажуть, фальш-стіну 2000 року укріплювали за їхній рахунок. Витратили тоді понад 40 тис. грн. Теперішнє порушення фальш-стіни несе загрозу для перехожих, можливе руйнування будівель по Соборній, 73 та 75.

Будівельні роботи проводить вінницький підприємець Людмила Козак. Вона представляє інтереси громадянина США Джері Резніка, який викупив підвальне приміщення. Розшукати жінку не вдалося.

– Козак каже, що має всі дозволи на будівництво. Проте бібліотека погодження не надавала, – говорить заступник директора Галина Слотюк, 40 років.

Питання правомірності будівництва нині розглядає інспекція з благоустрою міста та інститут землеустрою. На контролі об’єкт і в управлінні комунальної власності області.

– На жаль, бібліотеку сприймають на рівні ”дамочок”, які щось там хочуть. Хоча ми відстоюємо пам’ятку архітектури, – говорить директор закладу Наталя Морозова, 54 роки.

Позаторік бібліотека ім. Тімірязєва відсвяткувала 100 років. У книгосховищі майже мільйонний фонд. Установу щорічно відвідують близько 40 тис. вінничан. Є безкоштовний доступ до Інтернету.

Джерело: “Газета.ua”