Церква Різдва богородиці (стара)

Церква Різдва 17 ст. (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 80].

Церква Різдва богородиці 18 ст. (дерев.) і дзвіниця 18 ст. (дерев.) [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Церква Різдва 17 ст. (дерев.) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Дзвіниця 17 ст. (дерев.) не збереглась. Церква збудована у 1615 р. в с.Яблуниця Надвірнянського району, в 1780 р. перевезена до Ворохти [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 188, 208].

Дерев’яна церква Різдва богородиці 1830-х рр. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 95].

Церква Різдва богородиці 17 – 18 ст. (дерев.) (вул.Довбуша, 1) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

14. м.Ворохта Івано-Франківська обл., Яремчанська міська рада. Церква Різдва Пр. Богородиці, XVIII ст. У 1780 р. перенесена на теперішнє місце з с Яблуниці. Гуцульського типу.

Хрещата в плані, з восьмибічним наметом на світловому восьмерику, поставленому на четверик нави. Бокові рамена вкриті причілковими двосхилими дахами.

Довідка на сайті

Довідка на сайті