1970 р. Дерев’яна архітектура України

Серед гуцульських церков (Коломия, Ворохта, Ясиня, Татарів, Бистрець, Криворівня) найдосконалішою за пропорціями й архітектурними формами є церква у Ворохті. Особливість її композиції полягає в тому, що бокові зруби мають невелику глибину – близько половини їхньої ширини, східний і західний зруби також мало видовжені, і це робить церкву в своїй основі дуже компактною. Над центральним зрубом стоїть восьмикутний підбанник, завершений високим наметом. Оскільки нахил стін середнього зрубу дуже великий, восьмикутний підбанник набагато вужчий за середній зруб. У цій будівлі дуже вміло знайдено співвідношення бічних відгалужень із стрункими формами центрального восьмерика й намету, увінчаного невеликими ліхтариками. Якщо церкви такого типу в Ясіні, Татарові або Коломиї дещо присадкуваті, церква у Ворохті відзначається стрункими пропорціями і вдалим завершенням. Цьому сприяє також високий кам’яний фундамент церкви і розташування її на високому пагорбку.

Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 112 – 113.