2009 р. Харківська ОДА передала УПЦ один з найстаріших храмів Слобожанщини

Дата: 14.04.2009

Голова Харківської облдержадміністрації Арсен Аваков вручив єпископу Ізюмському, вікарію Харківської єпархії УПЦ (МП) Онуфрію (Легкому) розпорядження про передачу будівлі Успенського собору міста управлінню Харківської єпархії УПЦ. Під час зустрічі керівник області зазначив, що «напередодні Світлого Христового Воскресіння, в рік, коли Харківська єпархія Української православної церкви відзначатиме 210-у річницю свого заснування» для нього великою честю є підписати розпорядження про передачу у власність єпархії одного з найстаріших храмів Слобожанщини.

«Сьогодні, відновлюючи історичну справедливість щодо ущемлених прав церкви з боку комуністичного режиму, Українська держава продовжує курс реального забезпечення свободи совісті», – підкреслив Арсен Аваков. Голова облдержадміністрації наголосив на тому, що духовно-етичне відродження суспільства, громадянський спокій, конструктивна співпраця церкви і держави, всіх соціальних і політичних інститутів – це передумови, які зможуть закласти основи справжнього національного і духовного відродження, стати гарантією подальшого зростання довіри народу до держави, авторитету і пошани до нього з боку світової спільноти.

Арсен Аваков висловив сподівання, що передача Успенського собору УПЦ сприятиме подальшій багатогранній плідній діяльності Харківської єпархії цієї Церкви, гармонізації взаємин Церкви і держави, затвердженню демократичних форм співпраці на благо українського народу й України.

Владика Онуфрій від імені митрополита Харківського і Богодухівського Никодима (Руснака) подякував Арсену Авакову за вирішення багаторічного питання повернення Успенського собору Церкві. «Це історична подія не тільки для нашої єпархії, але і для всієї країни», – підкреслив єпископ.

Керівник області повідомив, що орган в Успенському соборі залишиться доти, поки буде введений в експлуатацію новий органний зал філармонії на вул. Римарській, тобто до березня 2010 року. Владика Онуфрій зазначив, що Харківська єпархія УПЦ зі свого боку гарантує збереження органу, невтручання у проведення репетицій та концертів органної музики в соборі.

Успенський собор, як інформує прес-служба Харківської ОДА, збудований 1646 р. Спочатку собор був дерев’яним. 1685 р. перебудований на кам’яний. У 1773 р. храм згорів.

У сучасному вигляді Успенський собор з дзвіницею – пам’ятка архітектури національного значення (охор. № 693), збудований в 1821-1844 роках за кошти духовенства і харків’ян на честь перемоги у війні 1812 року. Як кафедральний собор Харківської єпархії РПЦ він діяв до 1930 року. Рішенням секретаріату Харківського окрвиконкому ХІІ скликання від 2 лютого 1930 року Успенський собор закрили. Після цього у приміщенні храму діяли різноманітні державні установи, складські приміщення.

У 80-х роках ХХ століття культову споруду відреставрували за бюджетні кошти. З 1984 року в споруді храму розміщується Будинок органної та камерної музики Харківської обласної філармонії з двома концертними залами.

На підставі заяви керуючого Харківського єпархіального управління УПЦ митрополита Харківського і Богодухівського Никодима влада області розглянула питання про поетапної передачі Успенського собору у користування Харківській єпархії УПЦ. 29 жовтня 2004 року Харківська ОДА ухвалила розпорядження (№ 436) «Про передачу Харківській єпархії Української Православної Церкви культової споруди Успенського собору в м. Харкові».

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» на виконання Указу Президента України від 21 березня 2002 року № 279/2002 «Про невідкладні заходи щодо остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій», на підставі заяви керуючого Харківського єпархіального управління УПЦ митрополита Харківського і Богодухівського Никодима від 20 жовтня 2008 року, з урахуванням листів-погоджень Фонду державного майна України та Комунального підприємства «Харківська обласна філармонія», гарантійних листів Управління Харківської єпархії щодо збереження органу та невтручання у проведення концертної та репетиційної діяльності філармонії в органному залі головою обласної державної адміністрації прийнято розпорядження № 200 від 9 квітня 2009 року «Про передачу у власність управлінню Харківської єпархії Української православної церкви культової споруди Успенського собору з дзвіницею по вул. Квітки-Основ‘яненка, 2 в м. Харкові».

Джерело: РІСУ