Пам’ятник Дунайській флотилії, 1941 р.

Пам’ятний знак на честь морякiв Дунайської вiйськової флотилiї.

З 22 червня по 25 вересня 1941 року Дунайська вiйськова флотилiя брала участь у боях проти нiмецько-фашистських загарбникiв на Пiвденному Бузi й Днiпрi. 15 серпня її частини й кораблi прийняли на себе оборону мiста Херсона. Командуючий флотилiєю контр-адмiрал Н.О. Абрамов став начальником Херсонського гарнiзону, капiтан 3-го рангу К.М. Балакiрєв – вiйськовим комендантом. В оборонi мiста брали участь монiтори “Ударный”, “Железняков”, бронекатери й морська пiхота флотилiї. За один тiльки день 18 серпня було вiдбито 15 атак супротивника. У ходi боїв ряд бронекатерiв затонув. У 1976 роцi один бронекатер у районi Антоновського мису був пiднятий на поверхню й використаний для створення на заводi iм. Комiнтерну пам’ятного знака, що являє собою бронекатер у натурi, установлений на 2-схiдчастому постаментi, виготовленому з бутового каменю у виглядi хвилi, що набiгає. Цоколь виготовлений iз бутового каменю й бетону. Меморiальна дошка – чавунна. На нiй напис: “Морякам Дунайської вiйськової флотилiї, що героїчно захищала м. Херсон вiд нiмецько-фашистських загарбникiв у серпнi 1941 року”. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].