2008 р. Дуб відвезуть до Арсеналу

Дата: 16.07.2008

У серпні археологи піднімуть з дна Дніпра унікальне старовинне судно – запорізький річковий дуб. Корабель відноситься до періоду 1736 – 1739 років, коли тут діяла Запорізька верф, і базувалися більше 400 кораблів Дніпровської флотилії.

Це військове судно завдовжки 13-15 метрів з вантажопідйомністю до 60 тонн. Дуби набули великого поширення в 18 столітті у запорізьких козаків. Зразок козацької флотилії, що добре зберігся, був знайдений ще в 70-х роках, але грошових коштів на підйом судна не було, повідомили у прес-службі Національного заповідника Хортиця.

Час бере своє, корабель руйнується. Частина елементів, по завіренню археологів, знаходиться вже просто поряд з судном. Великої течії в цьому місці Дніпра немає, але існує вірогідність обвалу. Фахівці говорять, що за п’ять хвилин величезний пласт піску може звалитися.

Підйом судна здійснюватимуть археологи запорізької філії Інституту археології Академії наук України спільно з фахівцями національного заповідника Хортиця і за підтримки Держслужби з питань національної культурної спадщини України.

“Немало клопоту доставляють, так скажемо красиво, чорні археологи, а по-справжньому просто мародери. Вже мали місце випадки руйнування і крадіжки шпангоутів і інших деталей. Хочеться звернутися до всіх, хто займається подібним – ви не знайдете тут золота і скарбів, а поламати – поламаєте”, – додає Максим Остапенко, генеральний директор національного заповідника Хортиця. Судно під водою перемістять на стапель – конструкцію у вигляді рами. І лише на суші фрагменти корабля з’єднають воєдино. Далі обов’язкова консервація. Під дією повітря стародавній артефакт швидко руйнується. Корабель стане експонатом в Запорізькому музеї історії Дніпра і представить цей край в музеї Мистецький арсенал.

Джерело: “Музейний простір України”