2008 р. А за «дубом» знову скарб

Ярина Матчак

Дата: 05.07.2008

Днями завершилися розкопки ще однієї підводної знахідки гідроархеологів Національного заповідника «Хортиця» козацького судна-«дуба», яке датують періодом російсько-турецької війни 1735-1739 років. Дослідники знайшли корабель ще в 1999 році, проте не отримали належного фінансування, аби до кінця дослідити знахідку та забезпечити її майбутнє консервування. «Підводні розкопки» судна розпочались лише у травні цього року за сприяння Президента України Віктора Ющенка та мецената Дмитра Швеця. А вже сьогодні археологи готуються до підняття корабля на поверхню.

«Довжина «дуба» колись сягала 15 метрів, – розповів «УМ» гідроархеолог, керівник Запорізького філіалу українського Інституту підводних досліджень Валерій Нефедов. – Човен трішки менший за козацьку «чайку», що сягає 18-20 метрів, але має теж суто військове призначення. Виготовлений з дубу, він був надзвичайно легкий у маневруванні». Археологи переконані: виявлений корабель – біла пляма в українській історії, адже досі таких знахідок не траплялось.

Та на цьому підводні скарби Дніпра не вичерпались. Коли науковці розкопали корпус корабля, знайшли під ним ще одне судно того ж періоду. Корабель виявився більш пошкодженим та частково відрізнявся від попереднього конструкцією.

Човни пішли на дно вже після закінчення війни, кажуть дослідники, оперуючи лише фактами. «Згідно з документами, по закінченні російсько-турецької війни в 1739 році до берегів Хортиці, яка тоді була базою Дніпровської флотилії, повернулося близько 350 човнів різного типу – галери, бригантини, чайки, – каже Валерій В’ячеславович. – З Туреччини українці привезли епідемію чуми, яка і «скосила» флот, а покинуті човни з часом пішли на дно».

Тепер, щоб зберегти пам’ятку, яка пролежала на дні річки не одну сотню років, знахідку потрібно законсервувати. «Якщо не буде проблем із фінансуванням, то вже восени козацький «дуб» піднімуть на поверхню та встановлять у запорізькому музеї стародавніх суден», – додає пан Нефедов. Згодом, за словами гідроархеолога, для цього експонату підготують місце в «Мистецькому арсеналі» в Києві.

Довідка «УМ»

Експедиція підводних археологічних робіт (ЕПАР) діє на території Національного заповідника «Хортиця» з 1967 року. До найбільш вдалих її проектів зараховують піднімання носової частини бойового корабля 1739 року неподалік від острова Хортиця, у 1971 році – дослідження та підйом найбільшої на території СНД колекції якорів першої половини XVIII ст.

У жовтні 1999 року біля острова Хортиця гідроархеологами з річкового дна було піднято 18-метрову козацьку «чайку» XVIII століття. У цей же час дослідники віднайшли затонулу козацьку бригантину того ж періоду, збудовану за наказом Петра I. Та через брак фінансування її вдалося підняти на поверхню лише у 2004 році.

Джерело: “Україна молода”