Загальний нарис

Віктор Ткаченко, к.і.н.; Федір Турченко, д.і.н.; Георгій Шаповалов. д.і.н

Запоріжжя (до 1921 – Олександрівськ) – місто, розташоване на обох берегах верхньої частини Нижнього Дніпра, де острів Хортиця розділяє ріку на два русла – Старий та Новий Дніпро. Північно-західна частина території міста досить підвищена над рівнем моря.

Окремі ділянки правого берега сягають відмітки 100 м. На лівому березі значне підвищення маємо в районі сучасної телевежі – майже 90 м. Навпроти верхньої частини о. Хортиця з правого берега років 100 тому ще впадала у Дніпро річка Верхня Хортиця. З лівого берега Дніпра, проти нижньої частини острова, впадає річка Московка. Років 50 тому в нижній частині Московки, майже перед впадінням у Дніпро, до неї впадала річка Оріхова. Тепер під впливом антропогенного фактора річки Верхня Хортиця та Оріхова практично зникли. Крім долин цих річок, рельєф території міста характеризують також балки та яри: Капустяна балка, Зелений Яр, Канцерівська та Маркусова балки та інші.

Запоріжжя – адміністративно-політичний, промисловий, культурний та науковий центр України. Місто займає друге місце в державі серед міст з найбільшим зростанням населення за останні 100 років (453 рази), четверте місце за площею території (312, 5 кв. км), шосте місце за чисельністю населення (863,1 тис. чол.). Центральна вулиця міста – проспект Леніна, довжиною близько 16 км – є найдовшою прямою головною вулицею в Європі.

В межах сучасного Запоріжжя, за греблею Дніпрогесу, знаходиться колиска запорозької вольниці – острів Хортиця, витягнутий вниз по течії Дніпра на 12,5 км при середній ширині 2,5 км. За адміністративним поділом місто має 7 районів: Жовтневий, Ленінський, Заводський, Комунарський, Орджонікідзевський, Хортицький та Шевченківський.