Пам’ятний знак 60-ї дивізії

Тамара Шевченко

Фото Євгена Усова 15 жовтня 2014 р. з сайту

Пам’ятний знак на честь воїнів 60-ї гвардійської стрілецької дивізії, 1975 (іст.). Східне узбережжя о. Хортиця, територія профілакторію заводу «Дніпроспецсталь».

14 жовтня 1943 війська Південно-Західного фронту (з 20 жовтня – 3-й Український фронт) визволили лівобережну частину міста від німецьких загарбників. Але ще 2,5 місяці дніпровські береги і Хортицькі кручі здригалися від залпів гармат і гуркоту танків. 25 жовтня частини 60-ї гвардійської стрілецької дивізії 12-ї армії 3-го Українського фронту у складі зведеного загону винищувального протитанкового батальйону воїнів 178-го і 185-го гвардійських стрілецьких полків, в районі між теперішньою площею Фестивальною і балкою з так званою «червоною водою» форсували Дніпро і зав’язали бої на острові.

Плацдарм на о. Хортиці радянські війська утримували до грудня 1943, доки ворожі частини не залишили острів.

За операцію по форсуванню Дніпра 60-а гвардійська стрілецька дивізія була нагороджена орденом Бойового Червоного Прапора, а дев’яти воїнам було присвоєно звання Героїв Радянського Союзу. Серед них – майор Іотка Ф.К., капітан Єлисеєв Г.С., капітан Арсеньєв М.І., старший лейтенант Шилін О.П., старшина Іргашев Б.Х. та інш.

В день святкування 30-річчя Перемоги над німецькими загарбниками 9 травня 1975 було відкрито пам’ятний знак воїнам 60-ї гвардійської стрілецької дивізії. На майданчику перед будинком профілакторію встановлено залізобетонний пілон на залізобетонному, облицьованому гранітними плитами постаменті. Арх. Є. Євстаф’єв, Н. Євстаф’єв.

[Центральний архів Міністерства оборони Російської Федерації (ЦАМО РФ) – Ф. 359, оп. 71758, спр. 4. – Арк. 127; Ф. 33, оп. 793756, спр. 19. – Арк. 270-271.]