2008 р. Рятуйте дуба!

Іван Леонов

Дата: 09.08.2008

Семисотрічному запорізькому дубу знову загрожує загибель. Про це «УМ» повідомили в прес-службі Запорізької мерії, адже днями міський голова Євген Карташов звернувся до Міністерства охорони навколишнього середовища та Міністерства культури з проханням направити до Запоріжжя фахівців, які можуть продовжити життя знаменитого дуба.

Міську владу дуже занепокоїли нещодавні висновки вчених кафедри садово-паркового господарства і генетики рослин Запорізького національного університету, які обстежили нинішній стан дуба і дійшли висновку, що «поверхня стовбура і скелетних гілок дуба покрита ходами стовбурних шкідників, спостерігаються численні тріщини, що призводить до підвищеної ламкості».

Відтак за підписом мера Запоріжжя Євгена Карташова направлено низку листів усюди, де є дендрологи: до Запорізького національного і Київського сільськогосподарського університетів, до ботанічного саду і лісового господарства. Міська влада просить обстежити дуб і порадити, що робити, аби зберегти легендарне дерево.

Нагадаємо, що в 1990 році, щоб урятувати дерево, що стало символом Запорізького краю, до міста запросили науковців із Києва. Головною проблемою тоді були високі ґрунтові води, що знищували велетня. Фахівці зазначали, що окремі великі гілки дуба і частково стовбур уражені центральною бурою деструктивною гнилизною, викликаною сірчано-жовтим трутовиком і печіночницею звичайною.

Для боротьби зі стовбурними шкідниками вчені порекомендували продезинфікувати п’ятивідсотковим розчином мідного купоросу зрізи скелетних гілок, що всохли, покрити їх садовим варом, а щілини і дупла зацементувати. Всі рекомендації було виконано, але через 18 років екологи, які стежать за станом дерева, знову помітили ознаки наближення загибелі дерева.

Джерело: “Україна молода”