Могила Поляка О.В.

Світлана Морозова

Могила Поляка О.В.

Могила Поляка О.В., 2003 (іст.). Вул. Братська.

На Осипенківському цвинтарі поховано Поляка Олександра Володимировича (1948 – 2003) – міський голова м. Запоріжжя.

О. Поляк – корінний запорожець. Закінчив Запорізький гідротехнічний технікум (1968) і Саратовську спеціальну школу міліції МВС СРСР за спеціальністю «правознавство».

З 1973 – слідчий, старший слідчий, начальник слідчого відділення Куйбишевського та Вільнянського РВВС у Запорізькій області.

З 1979 по 1985 – начальник слідчої частини, заступник начальника слідчого управління УВС Запорізького облвиконкому, начальник ГУВС Запоріжжя. 1992 – 1998 роки – перший заступник начальника управління – начальник кримінальної міліції УВС Запорізької області.

З липня 1970 працював в органах внутрішніх справ, пройшовши шлях від рядового міліціонера до генерал-майора міліції.

Магістр юридичних наук. У 1998 вийшов у запас.

1998 – кандидат у мери Запоріжжя. У червні 2000 на позачергових виборах обраний міським головою Запоріжжя, в березні 2002 став міським головою повторно (його підтримали 252 000 запорожців, майже 40% виборців). Перебуваючи на посаді здійснив реконструкцію проспекту Леніна, в ході якої, зокрема, було демонтовано трамвайну колію, а також створено нову площу, яка 2005 отримала його ім’я. Помер 2003.

У 2004 на могилі встановлений пам’ятник. Він являє собою стелу з білого і чорного лабрадориту, розколоту ударом блискавки. Арх. К. Чудновський, .