Поселення «Суха річка»

А.О. Щепинський

Епоха бронзи. Об’єкт знаходиться приблизно за 1 км до північного сходу від північно-східної окраїни Алушта м, на правому березі невеликого тальвегу тимчасового водотоку (права притока струмка, що протікає яром Кефе-Йол-Дересі), на півд.-сх. схилі пагорба Магамалі (один із південних відрогів г. Демерджі), на висоті близько 120 м над рівнем моря, приблизно за 1,1 км від берега моря.

Пам’ятник виявлений і обстежений (збирання підйомного матеріалу) А.О. Щепинським у 1961 р. (не опубліковано). Детальному вивченню не піддавався.

Об’єкт являє собою ділянку культурних відкладень площею не менше 60 кв. м (певно сформувалася в процесі функціонування невеликого поселення), що залягає на природній похилій площинці, яка піднімається над дном тальвегу на 25-30 м.

Пам’ятник частково розорюється. Серед знахідок понад 100 фрагментів ліпних посудин, більше 15 кременів, зернотерка, уламок кам’яного молотка, розколоті кістки і зуби великих свійських(?) тварин. Кераміка зі слідами гребінчастого загладжування. На деяких фрагментах видно «гусеничний» або «мотузковий» орнамент. За артефактами автор знахідки відніс об’єкт до «багатоваликового» варіанта «катакомбної» археологічної культури та орієнтовно датував його 2 тисячоліттям до н.е.

Місце зберігання колекції не відомо.

Джерело: Матеріали до тому «Звід пам’яток історії та культури України. ». – К.: 2015 р., с. 577.